Visok rizik: Slovenija odustala od nove avio-kompanije

Podijeli

Uspostavljanje novog avio-prevoznika u isključivom ili djelimičnom državnom vlasništvu malo je vjerovatno, jer su rizici vrlo visoki, izjavio je premijer Slovenije Marjan Šarec.

Stvaranje novog preduzeća bila je jedna od opcija koju je slovenačka vlada razmatrala kako bi osigurala povezanost Slovenije sa svijetom nakon bankrota Adria Airways.

”Nema značajnih pomaka jer su rizici vrlo visoki. Po mom mišljenju, malo je vjerovatno da bi mogli dobiti vlastitu avionsku kompaniju”, rekao je Šarec novinarima slovenačkih medija na marginama zasjedanja parlamenta.

On je u više navrata upozoravao na rizike povezane s osnivanjem avioprevoznika. Krajem novembra napomenuo je, između ostalog, da bi potencijalni novi prevoznik već imao unaprijed programirani gubitak.

Nakon bankrota Adrije, jedna od opcija za osiguranje povezanosti Slovenije sa svijetom bilo je stvaranje nove avionske kompanije.
Procjenu efikasnosti takvog rješenja naručilo je Društvo za upravljanje imovinom banaka (DUTB).

Prošle sedmice su iz DUTB-a za STA objasnili da su analizirali različite scenarije za osiguranje avionske povezanosti Slovenije sa svijetom, a jedan od scenarija bio je stvaranje nove državne avionske firme.

“Postoje i druga moguća rješenja za Sloveniju, bude li neko od njih potrebno u budućnosti”, dodali su.

Prema neslužbenim informacijama, ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek ostaje sve usamljeniji u svojoj ideji o novom avionskom prevozniku. U avionskim krugovima postoji sumnja u reanost takvih planova. Konkretno, dovodi se u pitanje sposobnost slovenačkog nacionalnog prevoznika da stane na put snažnim konkurentima koje predstavljaju etablirane aviokompanije s prisutnošću na ljubljanskom aerodromu. Kako se može vidjeti, one su Adrijine letove dobro zamijenile.