Kupovna moć u Crnoj Gori na 48% prosjeka EU

Podijeli

Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori prošle godine iznosio je 48 odsto prosjeka EU, objavila je Uprava za statistiku Monstat, pišu Dnevne novine.

To su rezultati zajedničkog istraživanja statističkih instituta zemalja iz Evropske unije, te kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo, koje je objedinio i obradio Generalni direktorat Evropske komisije za statistiku.

Standard kupovne moći (SKM) predstavlja jedinicu za koju se kupuje isti obim roba i usluga u svim zemljama. Kako su precizirali iz Monstata, ovaj indikator koristi se pored ostalog za prostorno poređenje veličine BDP-a, odnosno ekonomije država te ekonomskog blagostanja.

“Na veličinu BDP-a po stanovniku izraženog u standardu kupovne moći, najvećim dijelom utiče obim BDP-a obračunatog rashodnom metodom, nivo potrošačkih cijena i broj stanovnika”, stoji u metodologiji za ova istraživanja.

Podaci Eurostata ukazuju da među zemljama regiona koje imaju status kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU, Crna Gora ima najveći BDP po stanovniku upravo prema pomentom SKM. Srbija je na drugom mjestu na nivou od 39 odsto prosjeka EU, Sjeverna Makedonija ima 37 odsto, dok Albanija i Bosna i Hercegovina imaju nivo od 31 odsto evropskog prosjeka.

“Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 261 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 51 odsto prosjeka EU”, precizirali su iz Monstata.

Istovremeno, stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM među zemljama članicama u protekloj godini kretala se u rasponu od 56 odsto prosjeka EU u Bugarskoj do 134 odsto prosjeka EU u Luksemburgu.

Konačni podaci Eurostata pokazuju da se u zemljama koje imaju status kandidata i potencijalnog kandidata za članstvo u EU SIP po stanovniku prema SKM kreće od 39 do 58 odsto prosjeka zemalja iz EU. Od zemalja u regionu, taj pokazatelj je najveći za našu zemlju i iznosi 58 odsto, dok je najniža u Albaniji sa 39 odsto prosjeka EU. Srbija ima 48 odsto, a Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina 41 odsto evropskog prosjeka.

“Dok je BDP po glavi stanovnika uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, SIP po glavi stanovnika je alternativni pokazatelj prilagođen da bolje opiše materijalno blagostanje svakog domaćinstva. Struktura SIP je bazirana na proizvodima i uslugama koja domaćinstva konzumiraju, ali su i dalje evidentne razlike između nivoa po stanovniku među zemljama članica EU”, pojašnjavaju iz Monstata.

Comments are closed.