kafe, kafić, restoran podgorica, šank, akademija piva podgorica

Promet uslugama smještaja i ishrane za godinu porastao skoro tri puta

Podijeli

Promet svim uslugama u prvom kvartalu ove godine veći je za 41,1 odsto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, dok je u odnosu na posljednji kvartal prethodne godine manji za 17,2 odsto, pokazuju preliminarni su podaci Uprave za statistiku, Monstat.

Najveću promjenu ostvario je indeks prometa u uslugama smještaja i ishrane, koji je u prvom kvartalu 2022. bio veći skoro tri puta u odnosu na isti period prošle godine. U odnosnu na posljednji kvartal 2021, međutim, slabiji je 17,6 odsto.

Za usluge u trgovinama na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima, te trgovina na veliko, u prva tri mjeseca ove godine indeks je veći za 36,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je manji za 13,6 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2021.
Usluge u saobraćaju i skladištenju u prvom kvartalu 2022. veće su za 52 odsto u odnosu na isti kvartal 2021, a manji za 9,3 odsto spram četvrtog kvartala prošle godine.

„Indeks prometa u sektoru informisanja i komunikacija u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle, veći je za 22,8 odsto, dok je u odnosu na četvrti kvartal 2021. manji za 21 odsto“, navodi Monstat.

U ukupnom prometu uslugama u prvom kvartalu ove godine najveće učešće imala je trgovina na veliko i malo motornim vozilima i motociklima, te trgovina na veliko – sa 67,1 odsto, a najmanje u administrativnim i pomoćnim uslugama – 1,8 odsto.