Financial Times: Direktor Microsofta je osoba godine

Podijeli

Izvršni direktor Microsofta Satja Nadela osoba je godine u izboru Financial Timesa.

Financial Times ukazuje na finansijski i kulturni uspjeh predsjednika uprave Microsofta.

Nadela je promijenio smjer Microsofta tokom proteklog desetljeća, što je kulminiralo solidnom 2019. godinom.

Otkako je Nadela izvršni direktor Microsofta prije šest godina, ukupni povrat koji je kompanija stvorila za dioničare iznosi više od trilion dolara.

Financial Times navodi da je Microsoft “izgledao kao da može biti na brzoj traci tehnološke nebitnosti” kada je Nadela preuzeo vlast.

Njemu se odaje priznanje za pomaganje u stvaranju “nove svrhe u srcu kompanije, kao i korporativne kulture koja odražava lične kvalitete izvršnog direktora sa više odane poniznosti nego intelektualne bahatosti po kojoj je firma nekada bila poznata.

Nadela je nadgledao pomak u Microsoftovoj strategiji, prelazeći s velikog oslanjanja na tehnološki monopol fokusiran na Windows prema kompaniji koja je fokusirana na cloud poslovanje, prenosi Indikator.

Nadela je Microsoft vratio korijenima korporacije koja stvara softver koji koriste i druge kompanije, piše Financial Times.

Nadela kaže da je “temeljni pojam da gradimo alate, gradimo platforme kako bi i drugi mogli izgraditi više tehnologije. Mislim da je to relevantnije, potrebnije u 2019. nego što je to bilo 1975.”