Usvojen novi zakon o radu: “Po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca”

Podijeli

Novi Zakon o radu usvojen je u Skupštini Crne Gore u ponedjeljak veče.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, rekao je ranije da bi Predlog zakona o radu trebalo da na kvalitetniji način uredi odnose na tržištu rada dok su iz opozicije upozorili na mogućnost zloupotreba po pitanju jednostavnijih procedura za davanje otkaza zaposlenima.

„Vlada je predložila kvalitetan tekst zakona, koji je sproveden u najširem obimu konsultacija sa socijalnim partnerima. Usklađen je sa EU zakonodavstvom i ima 40-ak normi više nego važeći zakon”, rekao je Purišić.

Vlada je, kako je naveo, nakon više od tri godine rada na zakonskom rješenju, u novembru dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije (EK) na tekst zakona.

“On je rezultat vrlo strpljivog i široko postavljenog socijalnog dijaloga socijalnih partnera, što je jedan od najvećih kvaliteta postignutih radeći na ovom zakonu“, ocijenio je Purišić.

U Vladi smatraju su da je zakon po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca.

„Vjerujemo da će on unaprijediti poslovni ambijent, podstaknuti preduzetništvo i novo zapošljavanje i smanjiti segmentaciju na tržištu rada u korist dostojanstvenog rada“, naveo je Purišić.

Kada je riječ o novinama u zakonu – radni odnos se zasniva na neodređeno vrijeme.

“Do sada je bila norma po pravilu na neodređeno vrijeme, a sada želimo da ukažemo šta je nova intencija ovog zakona, a to je zapošljavanje na stabilnim osnovama, što je norma koja podržava dostojanstveni rad“, ocijenio je Purišić.

On je kazao da će se radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave.

Jedna od značajnih novina je da sada rad na određeno vrijeme može biti 36 mjeseci, a da je u važećem bio 24 mjeseca.

“Normirani su novi oblici rada, kao što su rad na daljinu, od kuće, kao i u domaćinstvu. Dodatno je omogućeno poslodavcu da u hitnim slučajevima rasporedi zaposlenog bez njegove saglasnosti do mjesec”, rekao je Purišić.

Čitajte i:

Novi zakon o radu: Nema više blanko otkaza