Španci ili Grci: Ko će spasiti Croatia Airlines

Podijeli

Finansijski savjetnici zaduženi za pronalaženje strateškog partnera Croatia Airlines primili su dvije neobavezujuće ponude za dokapitalizaciju nacionalne aviokompanije, objavila je na Zagrebačkoj berzi Uprava hrvatskog avio-prevoznika.

U objavi se ne navodi o kojim je kompanijama reč, ali “Jutarnji list” nezvanično saznaje da su neobavezujuće ponude dali španska aviokompanija “Air Nostrum” i grčka aviokompanija “Aegean Airlines”, prenose regionalni mediji.

U javnosti se spekulisalo da bi ponude mogli dali neki međunarodni finansijski i domaći penzioni fondovi, ali njihove ponude ipak su izostale.

Prema dostupnim informacijama, savjetnici, konzorcijum PBZ-a i DVB banke, detaljno će sada proanalizirati ponude i potom ih uputiti Upravi avio-kompanije u državnom vlasništvu.

Budu li ponude zadovoljavajuće, uputiće ih Vladinoj međuresornom komisiji koja je zaduženo za pronalaženje strateškog partnera. U ovom trenutku nije poznato za koliki su postotak vlasništva CA te kompanije zainteresovane, ali ministar saobraćaja Oleg Butković, koji je i predsjednik navedene komisije, više je puta govorio da bi taj udio bio veći od 50 odsto, što bi garantovalo finansijsku i poslovnu stabilnost kompanije.

Croatia Airlines posluje s poteškoćama a u septembru je Vlada Hrvatske odobrila višemilionsku dokapitalizaciju.

Vlada od potencijalnog strateškog partnera očekuje širenje mreže letova i tržišnog udjela kompanije, obnovu flote, jačanje tehnike i širenje usluga.