Croatia Airlines za devet mjeseci u gubitku preko 30 miliona eura

Podijeli

Hrvatska aviokompanija Croatia Airlines ostvarila je neto gubitak od 243,5 miliona kuna (31 milion eura) za devet mjeseci ove godine, objavila je ta kompanija. Istovremeno su prevezli 69 posto manje putnika nego u istom periodu prošle godine.

Najveći uticaj na poslovni rezultat od januara do septembra bio je pad potražnje za avio prevozom zbog globalne pandemije covid-19 i srodnih restriktivnih mjera u Hrvatskoj, Europi i svijetu, saopštila je Croatia Airlines.

U takvim tržišnim uslovima neto gubitak se povećao za 195,1 milion kuna (26 miliona eura) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prihodi pali 59 posto. To je direktna posljedica manjeg broja letova i putnika, dodali su.

Objasnili su da su imali 11.709 letova manje, što je 53 posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Istovremeno su kapacitete prilagodili potrebama smanjene potražnje, uglavnom koristeći manje avione tipa 8-Q400, a ne Airbus 319 ili 320. U prvih devet mjeseci prevezli su 533.381 putnika, što je 69 posto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.