Ilon Mask u jednoj nedjelji postao bogatiji za 2,1 milijardu dolara

Podijeli

Osnivač američke kompanije Tesla, Ilon Mask, za nedjelju dana je uvećao svoje bogatstvo za 2,1 milijardu dolara, zahvaljujući rastu akcija.

Rast akcija Tesle ubrzano su rasle nakon što je kompanija prošle nedjelje otkrila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom kvartalu 2019. To je blago iznad procjena analitičara.

Na rast je uticala i vijest da je Teslina prva fabrika van Sjedinjenih Američkih Država – u Kini – počela isporuku električnih vozila. Akcije kompanije su u nedelji do 9. januara porasle za 13 odsto, povećavajući ujedno i neto vrijednost Maskovog bogatstva za preko 2 milijarde dolara.

Mask je medije širom svijeta ove nedjelje iznenadio bizarnim striptiz-plesom na pozornici Tesline fabrike kod Šangaja, čime je proslavio isporuku prvih električnih Modela 3 kupcima u toj zemlji, prenose agencije.

Mask poseduje oko 22 odsto Teslinih akcija, koje čine otprilike polovinu njegovog bogatstva. Ima vlasnički udio i u kompaniji SpaceX, koji je procijenjen na 12,5 milijardi dolara.

Prema posljednjim podacima američkog magazina Forbes, ukupno bogatstvo Ilona Maska procijenjeno je na 22,3 milijarde dolara, što ga svrstava na 40. mjesto najbogatijih ljudi svijeta.

Comments are closed.