Kineska ekonomija rasla najsporije u posljednjih 30 godina

Podijeli

Kineska ekonomija rasla je 2019. godine najsporijim tempom u skoro tri decenije.

To nije neočekivano, a kineski zvaničnici tvrde da je najgore prošlo te da će ekonomija ove godine biti stabilna.

Analitičari, međutim, ne smatraju tako.

Kineski BDP je prošle godine rastao 6,1%, što je najniža stopa na koju je računala vlada u Pekingu. Godinu ranije, rast je iznosio 6,6% dok je u posljednjem kvartalu 2019. iznosio ravno 6%.

Usporavanje ukazuje na sve izazove s kojima se suočava druga najveća svjetska ekonomija, prije svega s rastućim dugom, hlađenjem domaće potražnje i padom koji je uzrokovan trgovinskim ratom sa Sjedinjenim Državama.

Trgovinske napetosti su se barem malo ohladile nakon što su Peking i Vašington ove sedmice potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Potpredsjednik vlade Liu He, koji je u ime Kine potpisao sporazum, u srijedu je novinarima kazao da je optimističan u pogledu ekonomije. Predložio je da se Kina manje oslanja na dugove i da se okreće inovacijama.

Analitičari su već ukazali na “fazu jedan” sporazuma – u kojem je Kina pristala da kupi stotine milijardi dolara vrijednih proizvoda od Sjedinjenih Država – kao nešto što će povećati povjerenje u ovoj godini.

Prva posljedica sporazuma je što je Fitch Ratings u četvrtak povećao prognozu ekonomskog rasta za Kinu ove godine na 5,9% s prethodnih 5,7%.