Rastoder preuzeo Adria Airways za 45.000 eura

Podijeli

Slovenačka kompanija Air Adriatic, u vlasništvu biznismena crnogorskog porijekla Izet Rastodera, kupila je propalog avio-prevoznika Adria Airways za 45.000 eura, javio je ExYu Aviation.

Uvoznik i prodavač banana, kao i biznismen nekretninama, osnovao je Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria bankrotirala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije saopštio da planira koristiti Adrijin sertifikat avionskog operatora (AOC) za razvoj svoje kompanije za koju će nabaviti dva aviona. Međutim, poslovni čovjek rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sjedištem u Ljubljani.

Na aukciji za Adrijinu imovinu su učestvovale tri kompanije. Osim Air Jadrana, tu su bili i Komforia, hrvatsko preduzeće koje je registrovano i u Sloveniji, kao i Deal.Aero, novoosnovana firma u vlasništvu bivšeg pilota Adria Airways-a Dejana Slodeja.

Sve uključene strane platile su 4.500 eura za učešće na aukciji. Usprkos vrlo popularnom planu ruskog investitora za ponovno pokretanje Adrije sa Sukhoi Superjetom 100, oni se na kraju nijesu pojavili na aukciji.

Adria-ova imovina prodata je Rastoderovoj kompaniji u cjelini, a uključuje AOC, kao i razne priručnike, uključujući one za operacije, obuku, održavanje, bezbjednost, vremenske prilike, rukovanje putnicima i rukovanje teretom.

AOC sertifikat trenutno je u stanju suspenzije zbog stečaja Adria Airways, ali će on biti vraćen nakon što Air Adriatic ispuni određene obaveze određene slovenačkim propisima o civilnom vazduhoplovstvu, među kojima je i posjedovanje operativnih aviona. Rastoder će morati da preuzmebrojne obaveze, među kojima i uklanjanje eventualnih nepodudarnosti do kojih je došlo nakon opozivanja AOC-a avioprijevoznika i pokretanja stečajnih postupaka.

Slovenački AOC daje vlasniku prava na održavanje komercijalnih usluga iz Slovenije i drugih zemalja članica Evropske unije.

Čitajte i:

Izet Rastoder za godinu povećao bogatstvo za 43 miliona eura