Ryanair

Kako je kriza u Boeingu dovela Ryanair u probleme

Podijeli

Ambicija irskog niskotarifnog avio-prevoznika Ryanair da do 2024. preveze 200 miliona putnika mogla bi da bude odložena za dvije godine zbog krize sa Boeingom 737 max.

Prije samo šest mjeseci, najveći evropski niskotarifni prevoznik računao je da će 2020. godine imati 30 aviona 737 max. Zbog problema u isporuci, bio je međutim prinuđen da smanji broj letova, a jedan od njih je i Podgorica – Stokholm.

Čak je i ta je brojka naručenih aviona bila manja od prvobitno planiranih 58, ali bi Ryanairu omogućila da u toku pune sezone godišnjih odmora preveze više putnika. Prema riječima direktora Ryanaira, Majkla O’Lirija, očekuje se da će prvi avioni biti isporučeni tek u septembru ili oktobru ove godine, javlja CNN.

Boeing 737 max prizemljen je nakon dva fatalna pada. Boeing je objavio kako ne očekuje da će ovaj model dobiti odobrenje za let prije sredine ove godine, ali je američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo u januaru objavila da bi odobrenje ipak moglo da se desi i ranije.

CNN javlja da se radi o velikom ulogu i za Boeing i Ryanair, koji je već zatražio kompenzaciju od proizvođača aviona zbog gubitaka koje je pretrpio usljed prizemljenja. Ryanair je Boeingov najveći evropski kupac za model 737 max.

Prednost je za prevoznike, posebno niskotarifne poput Ryanaira, što ovaj model prevozi četiri odsto više putnika i troši i do 20 odsto manje goriva nego trenutno najefikasniji komercijalni avion, ističu iz Boeinga.

“Vjerujemo da je ovo sjajan avion”, rekao je O’Liri, dodavši kako su Ryanairovi piloti već prošli obuku na simulatorima leta pa su javili da se njima “sjajno upravlja”.

O’Liri je dodao da kompanija pregovara s Boeingom oko cijene za 737 max, kao i o eventualnim naknadama za gubitke nastale zbog kašnjenja u isporuci, prenosi Index.

“Ovi pregovori se nastavljaju i neće biti dovršeni sve dok ne budemo imali revidirani raspored isporuke”, izjavio je O’Liri, uz naglasak da je Ryanair odgodio sva avansna plaćanja Boeingu.

Kašnjenje u isporuci aviona 737 max za Ryanair je značilo zatvaranje brojnih gubitaških zimskih baza u Španiji, Njemačkoj i Švedskoj, podsjeća CNN.

“Ne možemo tvrditi da neće biti još zatvaranja”, rekao je šef finansija irske kompanije, Nil Sorahan.

Ryanair prevozi 154 miliona putnika godišnje. O’Liri je rekao da planira da otvori 111 novih linija sljedećeg ljeta. Slabiji porast kapaciteta doveo je do neznatnog rasta cijena u posljednja tri meseca 2019. godine, a očekuje se da će taj trend potrajati do ljeta.

Ryanair je u trećem fiskalnom kvartalu 2019. prijavio neto profit od 88 miliona eura, dok je u istom periodu prethodne godine prijavio gubitak od 66 miliona eura, podsjeća CNN.