Bil i Melinda Gejts doniraju 100 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa

Podijeli

Fondacija Bila i Melinde Gejts će značajno uvećati planiranu donaciju za borbu protiv pandemije koronavirusa. Fondacija će, kako je saopšteno, za globalnu pomoć u borbi protiv virusne pošasti izdvojiti 100 miliona dolara.

Fondacija je u srijedu saopštila da će se ta sredstva upotrijebiti za pomoć u pronalaženju vakciine protiv virusa, ograničavanju njegovog širenja i bržem otkrivanja i liječenju pacijenata. Ranije je objavljeno da će za te namjene uplatiti 10 miliona, a sada su taj iznos udesetostručili.

Organizacija će odmah usmjeriti 20 miliona dolara grupama, uključujući američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, koji su prošle sedmice izbijanje koronavirusa proglasili hitnom situacom za javno zdravstvo na globalnom nivou.

Novac će se dodijeliti i javnim zdravstvenim agencijama u Kini i drugim zemljama koje su pogođene epidemijom.

Fondacija će se fokusirati i na zemlje u Južnoj Aziji i Africi, gdje kažu da ljudi imaju veći rizik od kontaminacije zbog nedostatka pristupa dobroj zdravstvenoj zaštiti. Do 20 miliona dolara otići će zdravstvenim vlastima u tom regionu.

“Obezbjeđenje brzog i fleksibilnog finansiranja namijenjeno je pomaganju multilateralnim organizacijama i nacionalnim javnim zdravstvenim tijelima da brzo povećaju svoje mogućnosti otkrivanja virusa i sprovedu analize za modeliranje bolesti”, navedeno je u izjavi.

Bil i Melinda Gejts poznati su po svom radu na pomoći javnom zdravstvu i filantropiji. U 2009. godini su sarađivali s vlastima u Kini u borbi protiv epidemije tuberkuloze u zemlji, donirajući oko 33 miliona dolara za te svrhe.

Ranije je i osnivač Alibabe. Džek Ma, objavio da će izdvojiti 14,5 miliona dolara za brzo pronalaženje vakcine protiv koronavirusa.

Investitor.me