Šandor Čanji, izvršni direktor OTP

Iskorak u novu teritoriju: Mađarski OTP priprema još jedno veliko preuzimanje

Podijeli

Mađarska OTP grupa u pripremi ima veliku akviziciju s kojom planira iskorak u novu teritoriju, potvrdio je Reutersu čelnik banke Šandor Čanji.

“Naša sposobnost (za kupovinu) se povećala. Pitanje je kako ćemo ju najbolje iskoristiti. Usporili smo u smislu banaka koje kupujemo, ali nam profit omogućuje da razmišljamo šire. Naš raspon uključuje banke za koje smo ranije imali nedovoljno profita da razmatramo”, rekao je Čanji.

S imovinom od 50 milijardi eura, OTP se smatra skromnim kreditorom, ali jednim od najprofitabilnijih.

OTP je preko svoje Crnogorske komercijalne banke lani kupio podgoričku Societe Generale banku za 40,4 miliona eura i u toku je proces njihovog spajanja. Procjena je da će “veliki CKB” zauzimati trećinu ukupnog bankarskog tržišta u zemlji.

U proteklih nekoliko godina OTP je preuzeo i poslovanje Societe Generalea u više zemalja.

Iako nije imenovao državu u kojoj planiraju nastavak ekspanzije, Čanji je Reutersu rekao je u “istočnom susjedstvu” srednje i istočne Evrope, ali u pitanju nije Turska.

Ipak, potencijal vidi u Ukrajini u kojoj ima dobru reputaciju kao banka koja je ostala na nestabilnom tržištu uprkos trajnom konfliktu te zemlje sa susjednom Rusijom.

Prema pisanju mađarskog portala Portfolio.hu, OTP je zahvaljujući rastu tržišnom kapitalizacijom pretekla dio drugih jakih tržišnih igrača. Vrijednost OTP-a iznosi oko 10 milijardi eura, za 38 odsto više od njemačkog diva Commerzbank.

Uz tu njemačku banku, u proteklih nekoliko mjeseci OTP je iza sebe ostavila i Raiffeisen za 36 odsto kao i vodeću češku Komercni banku za 60 odsto. Tržišna kapitalizacija vodeće poljske banke PKO veća je 18 odsto, a Erste grupe 23 odsto.

Portfolio.hu piše da je od novembra OTP prestigla francuski Renault, Carrefour, kao i američkog avioprevoznika American Airlines.

Čanji je najavio da banka neće umanjivati rezervacije kako bi poboljšala trenutne nivoe profita od oko milijardu eura, hladeći time tržišna nagađanja. Trenutne rezervacije dosežu oko 1,5 milijardi eura uz pokrivenost neprihodujućih kredita od oko 66 odsto.

Comments are closed.