Nikada ne potcjenjujte osobu koja sebe precjenjuje

Podijeli

Vrijednost kompanije Tesla u posljednje vrijeme je u velikom usponu, i može se kazati da je ovo jedan od najboljih perioda za direktora kompanije Ilona Maska.

Ukupna tržišna vijednost proizvođača električnih automobila je oko 140 milijardi dolara, nakon što je u januaru premašila granicu od 100 milijardi. Do rasta vijednosti došlo je nakon dobrih rezultata prodaje i otvaranja fabrike u Kini.

Zanimljivo je da ovoga dolazi nakon veoma teškog perioda za Maska, tokom kojeg su mnogi sumnjali da će on uspjeti ostvariti proizvodne ciljeve i izvesti kompaniju na put profitabilnosti.

Čarli Munger, milijarder i potpredsjednik Berkshire Hathawaya, dao je ovih dana zanimljiv komentar o Masku.

”Nikad ne potcjenjujte čovjeka koji precjenjuje sebe. Mislim da je Ilon Mask specifičan i da možda precjenjuje sebe, ali možda ne griješi cijelo vrijeme”. rekao je Munger.

Zanimljivo je da on rekao da ne bi zaposlio Muska.

”Želim nekoga ko razumije svoja ograničenja a ne nekoga ko ne razumije. S druge strane, naučio sam u životu nešto veoma važno… Ti čudni momci koji se precjenjuju, povremeno urade fenomenalne stvari”, rekao je Munger.

Ipak, najbliži saradnik Warren Buffetta dodao je da ne želi oko sebe ljude koji žive u stanju zablude, a koji povremeno postignu velike ciljeve. Želi, kako je rekao, razboritu osobu.