Džef Bezos

Borba protiv klimatskih promjena: Ko će dobiti Bezosovih 10 milijardi dolara

Podijeli

Kada je najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač Amazona, Džef Bezos, nedavno objavio da će, preko svoje fondacije Bezos Earth Fund, dati 10 milijardi dolara, precizirao je da će novac biti doniran naučnicima, nevladinim udruženjima i nezavisnim aktivistima već ovog ljeta.

Mediji prenose da još nema preciznijih informacija kroz koje forme će novac biti podijeljen i na osnovu kojih kriterijuma, ali istraživači i zastupničke grupe imaju gomilu ideja kako bi se donacije mogle iskoristiti na najbolji mogući način.

Verge je razgovarao s vodećim organizacijama za zaštitu prirodne sredine i naučnicima o tome šta bi se sa tih 10 milijardi dolara moglo postići. Iako predstavlja tek nešto manje od 8 odsto Bezosove neto vrijednosti, ta suma je na desetine puta veća od onih koje daju slične fondacije u akcijama poput one iz 2018. za pokušaj zaustavljanja klimatskih promjena.

“U SAD-u se godišnje za klimatske napore dodjeljuje svega 500 miliona dolara”, rekao je za The Verge Noah Deich, izvršni direktor neprofitne grupe Carbon 180.

“Pomoć u borbi protiv klimatskih promjena bio je maleni, maleni djelić u ukupnoj filantropiji i mislim da je u poređenju s važnošću teme, ta pomoć zanemarljiva”, kaže Philip Duffy, predsjednik i izvršni direktor istraživačkog centra Woods Hole. “Dakle, ovo je zaista, zaista dobar razvoj događaja”, prokomentarisao je on vijest o Bezosovoj donaciji.

Iako bi finansiranje za neke moglo predstavljati veliku sreću, drugi aktivisti smatraju su da bi Bezosovi napori na zaustavljanju opasnih učinaka klimatskih promjena mogli biti usmjereni prema unutra – na ono što sami Amazon može učiniti kako bi umanjio štetu životnoj sredini.

“Bezos je tajkun čija je kompanija sama po sebi neodrživa i štetna za planetu i ljude”, smatra Sen Oglesby, 17-godišnji koordinator finansija aktivističke grupe iz Njujorka. “Iako je ova suma novca ogromna, to dolazi s činjenicom da se Amazon i dalje ponaša na način koji pogoršava problem a koji Bezosova donacija ima za cilj da riješi.”

Investitor.me