Konačno je: Slovenci kupili Komercijalnu banku

Podijeli

U Ministarstvu finansija Srbije potpisan je Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23% običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd.

Potpisivanjem ovog ugovora, banka će dobiti novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenose beogradski mediji.

Ugovor su potpisali ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona eura.

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Republici Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona eura.

Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra, dodaje s eu saopštenju.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan uspješnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cijenom.

“Zadovoljni smo ponuđenom cijenom, koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne tranaskcije u regionu. Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na procjeni vrijednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savjetnik Lazard. Ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to prije svega u investicioni plan ‘Srbija 2025’, kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti. To će dalje doprinijeti poboljšanju kvaliteta života naših građana i većem privrednom rastu. Dakle, Srbija je postala atraktivna destinacija za investiranje i mi očekujemo još veće stope rasta, kao i dalja povećanja plata i penzija. Sa druge strane, Komercijalna banka je odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje i vjerujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru. Kada je riječ o finansijskim uslugama, gdje imate otvoreno tržište, smatramo da privatnik može da bude mnogo bolji vlasnik od države. Riječ je o ozbiljnoj banci, koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi. Dakle, vrlo smo zadovoljni procesom koji je bio u potpunosti transparentan i koji je sa velikim uspjehom priveden kraju. Nadamo se da će se transakcija uspješno zatvoriti u narednih nekoliko mjeseci”, istakao je ministar Mali.

Predsjednik Izvršnog odbora NLB d.d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Komercijalne banke.

“Ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspješnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet. Kao rezultat transakcije, tržišni udio u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećaće se na preko 12%, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji i ispuniti strateški cilj da postane jedna od vodećih banaka na svim tržištima na kojima posluje. Obim poslovanja NLB-a u Srbiji biće daleko najveći unutar grupacije izvan granica Slovenije, što će značajno uticati na našu poziciju regionalne, sistemski važne finansijske institucije. Impresionirani smo kvalitetom i potencijalom Komercijalne banke i njenog brenda, a pohvaljujemo i posvećenost Srbije i zahvaljujemo na transparentnom i profesionalnom postupku. NLB će u potpunosti biti posvećena daljem razvoju banke, koristeći iskustvo stečeno dugogodišnjim prisustvom u regionu, pristup fokusiran na potrebe i korisničko iskustvo klijenata i veliki potencijal koji banka ima na tržištu u Srbiji. Iz ovog, ali i mnogih drugih razloga, veliko nam je zadovoljstvo da poželimo svim akcionarima Komercijalne banke, a pogotovo klijentima i zaposlenima, dobrodošlicu u NLB porodicu”, rekao je Brodnjak.

I NLB i Komercijalna banka posluju u Crnoj Gori tako da je, nakon ovog dogovora, izvjesno još jedno veliko spajanje na domaćem bankarskom tržištu. Prošle godine, CKB je preuzela Societe Generale banku Montenegro.

Čitajte i:

Slijedi li još jedno veliko spajanje banaka: Kupi li Komercijalnu, NLB će biti još veća na crnogorskom tržištu