Prihodi OTP-a u 2019. porasli za petinu

Podijeli

Mađarska banka OTP objavila je u petak da su joj prihodi u 2019. skočili za petinu, odražavajući snažan rast prihoda od kamata, podstaknut povećanim obimom kreditnih plasmana.

Ukupni prihodi u prošloj godini uvećani su 22 odsto, na 1.077,7 milijardi forinti (3,2 milijarde eura), pokazuje izvještaj mađarske bankarske grupe koja ima dvije banke i u Crnoj Gori – CKB i Podgoričku banku.

Neto prihodi od kamata pritom su uvećani 18 odsto na 706,3 milijarde forinti. Još su snažnije porasli neto prihodi od naknada i provizija, 28 odsto, na 282,5 milijardi forinti.

Konsolidovana dobit nakon poreza porasla je 30 odsto, na 412,6 milijardi forinti a rezervacije za nenaplative kredite 53 odsto, na 29,5 milijardi forinti.

U banci izdvajaju snažan rast obima kredita u prošloj godini zahvaljujući vladinim podsticajima za demografske mjere i podršci realnoj ekonomiji. Ističu i doprinos inostranih podružnica, čiji je udio u dobiti grupe prošle godine porastao na 46 odsto, s 38 odsto na kraju 2018. godine.

OTP je u julu prošle godine zaključio akvizicije u Crnoj Gori i Moldavi, a krajem septembra i u Srbiji.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,9 odsto i bila je manja za 2,6 postotnih bodova u odnosu na kraj prethodne godine.

U OTP-u su optimistični i u pogledu poslovanja u 2020. godini, najviše zahvaljujući povoljnom makroekonomskom okruženju. Dodaju da i dalje procjenjuju prilike za nove akvizicije.