Rast profita 90 odsto: Preuzimanje Komercijalne banke katapultiralo dobit NLB Grupe

Podijeli

NLB Grupa je, u prvoj polovini godine, nakon oporezivanja ostvarila dobit od 139,8 miliona eura, što je 90 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Komercijalna banka AD Beograd značajno je tome doprinijela, objavila je bankarska grupacija u saopštenju.

Neto prihod od kamata povećan je za 32 odsto na 198,6 miliona eura, uglavnom zahvaljujući doprinosu Komercijalne banke u iznosu od 48,9 miliona eura. Čak i bez toga, neto kamatni prihod ostao je stabilan, na istom nivou kao u istom razdoblju prošle godine, uprkos stalnom okruženju niskih kamata i višku likvidnosti u čitavoj bankovnoj industriji, navodi se u saopštenju.

Neto nekamatni prihod premašio je njihova očekivanja i dosegao 135,3 miliona eura. Većina tog prihoda dolazi od neto prihoda od naknada i provizija, koji je povećan u svim bankama Grupe u odnosu na isti period prošle godine, ponajviše u NLB -u, uglavnom zbog efikasnije prodaje ostalih bankarskih proizvoda u vezi s povećanjem novih kredita i značajno poboljšane usluge i upravljanje imovinom. Grupa Komercijalne banke uplatila je 18 miliona eura u neto nekamatni prihod.

Ukupni troškovi iznose 197,3 miliona eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, NLB ih je smanjila uglavnom zbog pozitivnih učinaka optimizacije troškova, dok su oni bili manji među nestrateškim članicama.

Umanjenja vrijednosti i rezervisanja oslobođeni su u neto iznosu od 19 miliona eura, od čega je 30,7 miliona eura oslobođeno zajmova, uglavnom zbog otplate nekih velikih izloženosti, poboljšanih kreditnih rejtinga nekih klijenata i promijenjenih parametara za formiranje umanjenja vrijednosti i rezervisanja grupe u skladu s povoljnijim makroekonomskim prognozama. Ostala umanjenja vrijednosti i rezervisanja uključuju 7,7 miliona eura rezervisanja za restrukturiranje i 5 miliona eura rezervisanja za pravne rizike u Komercijalnoj banci Beograd.

Bilansna vrijednost Grupe porasla je na 21,19 milijardi eura do kraja juna, a porasla je za 1,62 milijarde eura od kraja prošle godine. Rast kredita iznosio je četiri odsto i bio je ravnomjerno raspoređen po tržištima.

Depoziti su nastavili rasti, za pet posto od početka godine, ali su nedavno oslabili, kazali su iz NLB-a.