ECB poziva države na veću potrošnju kako bi podržale ekonomiju

Podijeli

Čelnici Evropske unije moraju povećati potrošnju kako bi suzbili epidemiju koronavirusa, poručila je čelnica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, prema tvrdnjama dva izvora.

”Vlade moraju preduzeti fiskalne mjere kako bi poduprle ekonomiju”, naglasila je prema tvrdnjama tih izvora Lagard u utorak naveče u telekonferenciji s čelnicima EU, prenose agencije.

Kako bi ih upozorila na moguće rizike koje sa sobom donosi pasivnost, Lagard je navela primjer finansijske krize iz 2008. godine.

ECB će pak, kako mnogi očekuju, na sjutrašnjoj sjednici usvojiti nove podsticajne mjere, uključujući vjerovatno novi program finansiranja, fokusiran na manja preduzeća, i dodatno sniženje ključnih kamatnih stopa, spekuliše Reuters.

Time bi središnja monetarna institucija eurozone slijedila primjer američkog Feda koji je prošlog tjedna neočekivano snizio ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na jedan do 1,25 posto. Za tim je instrumentom danas posegnula i britanska središnja banka, snizivši ih za pola postotnog boda, na 0,25 posto. Čelnici EU-a na jučerašnjem su sastanku odlučili poduzeti “sve potrebne mjere”, poput odobrenja državne pomoći kompanijama i osnivanja investicijskog fonda vrijednog 25 milijardi dolara, kako bi suzbili ekonomske posljedice epidemije.

Virus se u međuvremenu proširio na sve zemlje EU-a. Najteže je pogođena Italija s 10.149 registriranih slučajeva zaraze i 631 smrtnim slučajem. Prema Reutersovim izračunima, širom svijeta zaraženo je ukupno 119 tisuća ljudi a umrlo ih je 4.296.