TE Pljevlja i hidrocentrale rade punim kapacitetom

Podijeli

Elektroenergetski sistem je stabilan i u ovom trenutku sve funkcioniše u najboljem redu, uprkos izazovu sa kojim se suočava država u borbi s koranavirusom.

To u izjavi za “Vijesti” tvrdi rukovodilac sektora za korporativne komunikacije u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) Rajko Šebek.

Ističe da Termoelektrana Pljevlja i dvije velike hidrocentrale rade punim kapacitetom.

“U ovom trenutku sve funkcioniše u najboljem redu, elektroenergetski sistem je potpuno stabilan. Pridržavamo se svih mjera i preporuka i nastojimo da u ovakvoj situaciji sistem održimo stabilnim”, rekao je Šebek.

Kazao je da za sad nema problema u nabavci opreme i da Termoelektrana raspolaže dovoljim količinama uglja neophodnih za njen neometan rad u narednom periodu.

“Zasada nema problema u nabavci opreme i repromaterijala, a u narednom periodu vidjećemo, kada se budu raspisivali tenderi vezano za remonte Termoelektrane i druge nabavke. Nije ovdje stvar nabavke, nego prevoza. Vi sve to možete da kupite na tržištu, ali je problem transport. I to je riješeno uz pomoć Privredne komore”.

Šebek tvrdi da se zaposleni pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti, da zaposleni koriste zaštitne maske, drže socijalnu distancu i koriste sredstva za dezinfekciju.

I Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja, čiji je većinski vlasnik EPCG, kaže da je veoma važno da u ovim uslovima kompletan elektroenergetski lanac funkcioniše stabilno.

“Struje mora biti, a Rudnik radi istim kapacitetom kao ranije. Trudimo se da u ovim uslovima obezbijedimo da Rudnik radi stabilno i da zaposleni rade u što boljim uslovima, koliko je to moguće u ovoj situaciji”, rekao je Popadić “Vijestima”.

Kazao je da 153 radnika, koji većinom rade u administraciji ili na poslovima koji nisu direktno vezani za proizvodnju, rade od kuće, a dio je i na odmoru.

“Rasteretili smo prostorije u smislu da u kancelarijama nema puno ljudi. Obezbijedili smo nešto zaštitnih sredstava. Uspjeli smo prije dva dana da dobijemo još maski, a pokušvamo da obezbijedimo još dezinfekcionih sredstava. Maske ćemo podijeliti radnicima koji su najugroženiji, a dobićemo još jednu količinu. Nešto maski smo dali i pljevaljskoj bolnici, koje su sa visokim stepenom zaštite. Sve smo uradili što smo mogli da bi obezbijedili da kolege budu što manje izložene potencijalnom riziku od zaraze”, rekao je Popadić.