Austrija 1. maja otvara trgovačke centre, a sredinom maja škole i restorane

Podijeli

Austrija će nastaviti sa ublažavanjem mjera restrikcije dopuštajući da se od 15. maja ponovo otvore restorani i kafići i da se vjerske službe nastave, rekao je u utorak kancelar Sebastian Kurz.

Ova zemlja rano je uvela mjere restrikcije i zatvorila restorane, barove, pozorišta, neesencijalne trgovine i druga potencijalna mjesta okupljanja prije više od mjesec dana. Građanima je rečeno da ostanu kod kuće i rade odatle ako je moguće.

Takođe je među prvima koji ublažavaju mjere. Prije sedmicu dana dozvolila je da se otvore DIY prodavnice, vrtni centri i prodavnice manje od 400 kvadratnih metara. Trgovački centri, veće prodavnice i frizeri trebali bi takođe biti otvoreni od 1. maja.

Trgovine koje su se ponovo otvorile moraju ograničiti broj kupaca a kupci moraju pokrivati ​​usta i nos maskom ili tkaninom. Kurz ​​je rekao da bi nošenje maske za lice bilo dio „nove normalnosti“. Maske za lice već su obavezne u javnom prevozu.

Kao što je ranije najavljeno, srednje škole će se ponovo otvoriti početkom maja za učenike završnih godina. Kurz je rekao da će se škole ponovo otvarati za učenike u nižim razredima postepeno od 15. maja.