Vlada Crne Gore uplaćuje Montenegro erlajnsu pola miliona eura

Podijeli

Vlada Crne Gore platiće Montenegro erlajnsu više od pola miliona eura za prevoz crnogorskih državljana iz inostranstva.

Nacionalna avio kompanija je od početka pandemije koronavirusa organizovala 53 specijalna čarter leta kojima je prevezeno 2.172 putnika. Kako se navodi u odluci Vlade, usvojenoj juče bez održavanja sjednice, Montenegro erlajnz je od 53 čarter leta naplatio samo četiri, piše Pobjeda.

– Preostali letovi odnose se na humanitarni –evakuacioni prevoz, shodno odluci Vlade Crne Gore tj. na povratak naših državljana iz inostranstva u zemlju. Obustava komercijalnog vazdušnog saobraćaja ima za posljedicu da se Montenegro Airlines nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji i da je izmirenje tekućih obaveza dovedeno u pitanje. Kako bi riješili problem finansijske prirode neophodno je da se uplati 501.641,21 euro za obavljene usluge u periodu od 18.marta do 01. maja 2020. godine – kaže se u Informaciji Vlade.

– Pandemija Covid 19 urušila je avio industriju u Evropi. Zabrane letova i restrikcije na putovanja od strane vladā većine država u svijetu prizemljile su flote mnogih avio kompanija i već su uzrokovale otkazivanje desetina hiljada letova – navode iz Vlade.

Kako bi nacionalnu avio kompaniju spasila od stečaja i gašenja, Vlada je ranije predlogom zakona predviđa izdvajanja od 155 miliona eura novca poreskih obveznika. Od tog iznosa, sa 105 miliona Vlada planira da pokrije postojeća dugovanja i obaveze Montenegro erljansa, dok će u narednih šest godina izdvajati sukcesivno za investiciona ulaganja.

Iz Agencije za zaštitu konkurencije u četvrtak su kazali da u ovom trenutku ne mogu ocijeniti da li je prekršen zakon u dosadašnjoj proceduri ili primjeni Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro erlajnz.

– Ocjena se ne može dati jer je, prije svega, potrebno utvrditi da li je prisutna državna pomoć. Ukoliko se utvrdi da je pristutna, treba utvrditi i da li je usklađena, a o kršenju zakona bi se mogo govoriti kada bi se eventualno utvrdilo prisustvo neusklađene pomoći – kazali su Pobjedi iz Agencije u odgovori na pitanje da li je prekršen zakon u propceduri vezanoj za konsolidaciju MA.