Vlada predviđa oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto tokom 2021. godine

Podijeli

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. Ministar finansija Darko Radunović rekao je da su, uprkos globalnom padu, projekcije da 2021. donosi u Crnu Goru djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto.

Radunović je rekao da je tokom dva mjeseca pandemije praktično stala cijela svjetska ekomomija i, kao što skoro sve zemlje svijeta prave nove projekcije, tako radi i Crna Gora.

Naša zemlja se, naglasio je, sa krizom zbog pandemije koronavirusa suočava nakon postignutih pozitivnih rezultata konsolidacije javnih finansija.

“Crnogorsku ekonomiju u prethodnim godinama karakterisala su pozitivna kretanja koja su rezultirala značajnim rastom BDP-a. Pozitivni trendovi nastavljeni su i u 2019. godini”, rekao je Radunović, prenosi CdM.

Kako je istakao, s obzirom na procijenjeni pad SDI sa sedam odsto u 2019, na 5,4 odsto u 2020, na procijenjene prihode od turizma od 650 miliona eura u 2020, realni pad BDP-a u 2020. se procjenjuje na 6,8 odsto.

“A u 2021. se očekuje postupan i djelimičan oporavak i rast ekonomije od 4,9 procentata”, dodao je Radunović.

Ministar je kazao da je procjena da će izvorni prihodi budžeta biti niži za 349,37 miliona eura, odnosno 17 odsto, i iznosiće 1.705 miliona, odnosno 37 odsto BDP-a.

Pojasnio je da je reklasifikacijom budžetske potrošnje stvoren dodatni fiskalni prostor za finansiranje Vladinih mjera podrške privredi za dodatnih 45 miliona eura, osam miliona eura za finansiranje troškova Fonda zdravstva uvećanih pandemijom, porodiljskog odsustva i tuđe njege i pomoći, potrebe ZZZCG za dodatna dva miliona na osnovu uvećanja procijenjenog broja korisnika subvencija za lica sa invaliditetom, potrebe programa subvencionisanja Ministarstva ekonomije za tri miliona eura na poziciji subvencija usmjerenih malim i srednjim preduzećima.

Radunović je rekao i da smanjenje zarada nisu razmatrali, ali da to ne znači da ne postoji mogućnost da ono kasnije neće biti u fokusu pažnje.