Država ide ka 100-procentnom vlasništvu u Luci Bar: Kupljeno još akcija za milion eura

Podijeli

Država je danas na berzi kupila još 1,13 miliona akcija Luke Bar za milion eura po cijeni od 0,89 do 0,9 eura po akciji, na osnovu odluke od prošle sjednice.

Međutim, Vlada je danas donijela novu odluku o kupovini novih akcija Luke Bar za ukupan iznos do 1,5 miliona eura po cijeni do 0,9 eura po akciji. Taj nalog će, kako pišu Vijesti, biti aktivan od sjutra.

Vlada je prošle sedmice kupila 10,4 miliona akcija za po istoj cijeni čime je povećala svoje vlasništvo na 74 odsto, odnosno za skoro 20 procentnih poena.

Premijer Dritan Abazović je nedavno izjavio da Vlada želi da postane 100-odstotni vlasnik ove kompanije, kao i “Port of Adria” kako bi ponovo objedinila lučke kapacitete u jednu firmu.

“Namjera Vlade je da se manjinski akcionari ne dovedu u neravnopravan položaj, već da svi ponuđači imaju jednak tretman, uz punu transparentnost u postupku, kao i do sada, a da država povećanjem vlasničkog udjela definiše dalji strateški razvoj luke kao važnog infrastrukturnog subjekta i pokretača ekonomskog razvoja Crne Gore. Podsjetimo, Vlada je, shodno odlukama od 8. i 15. decembra posredstvom Uprave za državnu imovinu i katastar odnosno brokera koji je zastupao državu na Montenegroberzi, otkupila akcije Luke Bar ostvarivši vlasništvo u iznosu od 74,63 odsto u ovom društvu”, navedeno je u današnjem saopštenju Vlade.