ulcinjska solana

Samo Privredni sud nadležan za Solanu

Podijeli

Opština Ulcinj je krenula u katastrofu time što se namjerila da upravlja stečajnom masom ulcinjske Solane – saopštili su iz zatvorenog investicionog fonda Eurofond koji je prije otvaranja stečaja bio većinski vlasnik Solane.

Navode da se u odluci opštine o osnivanju preduzeća koje će upravljati Solanom prećutkuje da je riječ o stečajnoj masi.

U analima pravosuđa ne postoji slučaj da je moguće upravljati stečajnom masom od strane trećih lica, jer je izričito zakonom propisano da Privredni sud, preko stečajne uprave, upravlja i raspolaže stečajnom masom u interesu povjerilaca –navode iz fonda ukazujući da svako drugo ponašanje vodi ka krivičnom djelu.

Na to su, kažu, ukazali i stečajni upravnik Žarko Ostojić kao i manjinski akcionari.

Odlukom kojom je ulcinjska opština prije godinu Solanu proglasila parkom prirode upravljanje je povjereno Nacionalnim parkovima Crne Gore, koji su već, kako navode iz Eurofonda, klasični zakupci Solane po osnovu ugovora sa Privrednim sudom koji jedini može upravljati stečajnom masom.

Iz Eurofonda ukazuju da je jedino zakonito rješenje da nadležni organi konačno utvrde pitanje vlasništva, o čemu, kako tvrde, adminstracija ćuti već devet godina.

Programirani stečaj u Solanu uveden je prije 14 godina, nakon čega je usvojen plan reorganizacije, ali je zbog njegovog nepoštovanja stečaj ponovo uveden 2011. godine. Cijena imovine se od prvobitnih 257 miliona eura, za koliko se nudila za tri godine spustila na 169 miliona. Nakon pauze od tri godine oglašene su dvije prodaje u nekoliko mjeseci, ali je i posljednja, početkom prošle godine, bila neuspješna. Tada su se zgrada, pomoćni objekti, trafostanica, zemljište, kancelarijska oprema i solanski bazeni mogli kupiti jedino u cjelini za 132,2 miliona eura. Na prodaju su bile i reciklažne sirovine, vozni park i građevinske mašine, alat i sitni inventar kao i deset tona kristala soli i 3,5 hiljade tona industrijske soli.

Nakon posljednjeg pokušaja prodaje nevladine organizacije MANS, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Udruženje dr Martin Schneider-Jacoby Association i Crnogorsko društvo ekologa podnijele su krivičnu prijavu protiv Ostojića, Zaštitnika imovinsko pravnih interesa i odgovornih u Upravi za imovinu i Upravi za nekretnine zbog sumnje u zloupotrebu položaja. Tvrdili su da je Ostojić raspisao poziv za prodaju državnog zemljišta na kojem je Solana imala pravo korišćenja samo dok je proizvodila so, te da državni organi nijesu popisali imovinu koja ulazi u stečajnu masu. Smatrali su da ulcinjsko preduzeće nikada nije bilo vlasnik zemljišta i da u postupku privatizacije nije platilo tržišnu naknadu. Njihov jedini osnov zbog kog su polagali pravo na zemljište bila je eksploatacija soli koja se više ne obavlja, tvrdili su iz ovih organizacija.

Ranije je Ostojić za Pobjedu kazao da Solana na zgradi i zemljištu ima trajno pravo korišćenja, te da to nije prepreka za prodaju, jer je, kako je naveo, transformisana kroz više postupaka i kao takva je imovina Solane i stečajna masa po sili zakona.