Odluka Vlade: Formira se platforma za praćenje stranih turista

Podijeli

Vlada je odlučila da formira mobilnu platformu i veb-portal za praćenje kretanja inostranih turista i potencijalnog širenja korona virusa u Crnoj Gori.

U informaciji koja je juče usvojena na elektronskoj sjednici Vlade se navodi da su ugovor o formiranju platforme potpisali predstavnici Ministarstva turizma, NTO, Privredne komore i Instituta za javno zdravlje. Platforma će koštati 60.000 eura – od kojih će ministarstvo obezbijediti 40.000 eura, a po deset hiljada NTO i PKCG.

– Cilj je da se omogući inostranim turistima da se osjećaju bezbjedno i sigurno, izoluju potencijalna nova žarišta u hotelima i smještajima u najkraćem roku, vodeći se evidencijom prijavljenih lokacija gdje inostrani turisti odsijedaju – naslanjajući se dijelom na već razvijeni sistem za nadzor. Da obezbijede predstavnicima Instituta za javno zdravlje jednostavan kontakt sa svim licima za koja postoji sumnja da su mogla biti inficirana u slučaju pojave novog žarišta, a inostranim turistima, bez obzira na jezičke barijere, centralizovani kanal za prijavu bilo kakvih uočenih anomalija, i u slučaju potrebe brz kontakt sa konzularnim predstavništvom njihove zemlje – navedeno je u informaciji Vlade.

Prihvaćen je zahtjev proizvođača vina i alkoholnih pića za oslobađanje od plaćanja naknade za kontrolu kvaliteta.

– Uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju proizvođača, koja je prouzrokovana prije svega zatvaranjem ugostiteljskih objekata, umanjenom turističkom aktivnošću, smatramo da je od izuzetnog značaja da Vlada prihvati i omogući refundiranje 100 odsto troška za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica, proizvođačima koji zadovoljavaju propisane uslove. Najveći iznos podrške po proizvođaču je 300 eura – naveli su proizvođači u zahtjevu.

Usvojen je izvještaj o stanju uređenja prostora u 2019.godini, kao i informacija o realizaciji ugovora za izgradnju malih hidroelektrana „Jezerštica“, „Bistrica“, „Jelovica 2“ i m „Jelovica 1“ na vodotoku Bistrica i prihvaćen aneks kojim je odobreno produženje faze izgradnje za mHE „Jelovica 1“ do kraja ove godine.

Vlada je dala saglasnost da se iz tekuće budžetske rezerve obezbijedi 554.497 eura za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju žičare K7, skijaških staza i o garaže u Ski centru „Kolašin 1600“. M.P.M.