Nova peta klasa ekonomskog operatera u EU za e-trgovinu

Podijeli

Evropska organizacija potrošača (BEUC) je pozvala e-trgovce koja prodaju potrošačke proizvode u Evropskoj uniji (EU) da prihvate odgovornost za neispravnu i nebezbjednu robu.

Ova zakonodavna inicijativa dio je trenda ka većoj internetskoj odgovornosti. Kako nove regulative EU postaju primjenjive od 16. jula 2021. i kako prodavci e-trgovine da ostanu usaglašeni?

U februaru 2020. BEUC je objavio rezultate istraživanja nadzora tržišta koje je sprovelo šest različitih grupa potrošača. Kolektivno su kupili 250 proizvoda sa različitih internet tržišta. Kada su ovi proizvodi testirani, rezultati su pokazali da 166 proizvoda, ili dvije trećine, nije zadovoljilo EU zakone o bezbjednosti. Ispitivani proizvodi uključuju kozmetiku, igračke i električnu robu, s mogućnošću da ti neusklađeni proizvodi mogu izazvati strujni udar, požar ili gušenje, prenosi portal sgs.com.

Rezultati ove ankete podudaraju se sa rezultatima nekoliko drugih studija. U januaru 2020., francuska grupa potrošača UFC-Que Choisir pregledala je ispravnost dvadeset punjača za mobilne telefone i otkrila je da je 55% opasnih. Krajem 2018. godine, francuska direkcija Generalni savez za konsultacije i rešenje prevara (DGCCRF) pregledala je 150 proizvoda koji se mogu kupiti na internetu, uključujući nakit, električne venčiće i igračke. Otkrili su da 77% nije u skladu, a 43% opasno. Istraživanje je takođe primjetilo da 26% internet prodajnih mjesta ima anomalije u pogledu transparentnosti i komunikacije sa potrošačima.

Opasni i neusklađeni proizvodi mogu rezultirati požarima, strujnim udarima i fizičkim povredama. Na primjer, kada je grupa potrošača u Velikoj Britaniji pregledala punjače telefona bez brenda, otkrili su preko 70% neusklađenosti sa standardnim testovima bezbjednosti. U mnogim slučajevima su komponente bile preblizu, što je rezultiralo mogućim električnim udarima i otkrili su višestruke bezbjednosne greške koje bi mogle dovesti do eksplodiranja punjača ili izbijanja požara.

Uredba 2019/1020

20. juna 2019. godine, EU je usvojila Uredbu 2019/1020 o nadzoru tržišta i usklađenosti proizvoda. Ovaj zakon donosi sledeće izmene i dopune:

  • Direktiva 2004/42 / EC – emisije isparljivih organskih jedinjenja iz organskih rastvarača u određenim bojama, lakovima i proizvodima za prečišćavanje vozila
  • Uredba (EZ) br. 765/2008 – akreditacija i nadzor tržišta koji se odnose na promet proizvoda
  • Uredba (EU) br. 305/2011 – usklađeni uslovi za promet građevinskih proizvoda

Uredba 2019/1020 želi uskladiti nadzor tržišta za sve kategorije neprehrambenih proizvoda, obuhvatajući 70 propisa i direktiva – izuzeti proizvodi uključuju hranu, stočnu hranu, lekove, žive biljke i životinje, proizvode ljudskog porekla. Takođe pojačava odgovornost privrednih subjekata putem carinskih i dokumentacionih kontrola i fizičkih kontrola i kontrola proizvoda. Ovo je posebno bitno za internet prodaju. Konačno, da bi se pokrili noviji oblici ekonomske aktivnosti, kao što je e-trgovina, i stvorio veći nivo odgovornosti, stvara se i peta kategorija ekonomskog operatera.

E-trgovina

Za prodavce na internetu, velika promena koju donosi novo zakonodavstvo je uslov za uspostavljanjem „ekonomskog operatera“ unutar EU. „Ekonomski operater“ mora da pripada jednoj od sledećih grupa:

  • Proizvođač (smešten u EU)
  • Uvoznik
  • Ovlašćeni predstavnik sa pismenim ovlašćenjem proizvođača da se pridržava zakona
  • Distributer
  • Dobavljač usluga izvršavanja naloga

„Dobavljač usluga izvršavanja naloga“ je nova, peta klasa ekonomskog operatera. Definiše se kao svako fizičko ili pravno lice koje obavlja najmanje dve od sledećih usluga: skladištenje, pakovanje, etiketiranje i otprema, a da nije vlasnik proizvoda.

Uslov za ekonomskog operatera unutar EU uticaće na prodavce trećih strana koji se nalaze izvan EU. Bez određenog ekonomskog operatera, njihovo poslovanje postaje ilegalno. Stvaranje ove pete grupe omogućava im da imaju ekonomskog operatera sa pravnim odgovornostima u EU, ali bez potrebe da bitno menjaju svoje poslovanje. Treba napomenuti da krajnjeg potrošača ni u jednom trenutku ne može klasifikovati kao uvoznika.

Obaveze

Ekonomski operateri imaju nekoliko obaveza, uključujući obavljanje određenih zadataka kako bi se osiguralo da svi proizvodi budu u skladu sa zakonskim zahtevima. Pored toga, moraju imati pristup sveobuhvatnim informacijama o kvalitetu proizvoda i učiniti ih dostupnim vlastima, a u slučaju neusklađenosti treba odmah da primene korektivne mere.

Uredba 2019/1020 stupa na snagu 16. jula 2021. Nakon ovog datuma zabranjena je „prodaja na daljinu“, isporuka direktno potrošaču iz EU iz zemlje koja nije članica EU, a bez osnivanja ekonomskog operatera.

Deo podsticaja koji stoji iza nove regulative je potreba za većom ekvivalencijom između primene i nadzora nad proizvodima koji se prodaju na internetu i van njega. Da bi to podržali, od država članica se traži da pojačaju svoje timove za nadzor tržišta skeniranjem oba tržišta, potkrepljenim dodatnim proverama dokumenata i, ako je potrebno, fizičkim proverama i laboratorijskim procenama.