Minimalac u Srbiji povećan za 6,6 odsto

Podijeli

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je poslije sjednice Socijalno-ekonomskog savjeta potvrdio da je povećanje minimalne cijene rada za 6,6% usmjereno ka tome da se u najvećoj mogućoj mjeri zadrži zaposlenost. Minimalna zarada će iznositi 32.126 dinara.

– Vodili smo se prevashodno interesom zaposlenih, a željeli smo da očuvamo i interese poslodavaca. Trenutno je najveća globalna kriza u istoriji zbog pandemije, ali smo i u tim uslovima odlučili da povećamo minimalnu cijenu rada – kazao je Mali.

Ministar je naveo da je 2012. godine minimalna zarada bila 15.600 dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

– Sada idemo na duplo veću zaradu. Jasna je namera da minimalna zarada raste prosječno više nego prosječna plata – rekao je on i dodao da se čeka kraj septembra i oktobra da se vidi da li će se ići sa povećanjem plata u javnom sektoru na osnovu stanja u budžetu, prenosi eKapija.rs.

Mali kaže da je inflacija 1,5 odsto, tako da će sa povećanjem minimalca od 6,6%, realno povećanje biti 5,1%.

– Sjutra će na vladi biti donijeta odluka o povećanju neoporezivog dijela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara. To je oko osam milijardi dinara koje će država preuzeti na sebe – rekao je ministar.

Mali je najavio i da će penzije od 1. januara 2021. godine biti veće za 5,9% na osnovu švajcarske formule i da je to veliko, realno povećanje.

Precizirao je da je rast prosječne plate od jula 2019. do juna 2020. bio 10,4% stopa rasta inflacije 1,4 % te da se na osnovu usklađivanja rasta prosječne plate i troškova života dolazi do povećanja penzija od 5,9%.