Agencija za zaštitu konkurencije: Ministarstvo saobraćaja da obustavi dodjelu novca MA

Podijeli

Agencija za zaštitu konkurencije je utvrdila da Zakonom o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro erlajnza (MA) nijesu ispunjeni uslovi za primjenu testa subjekta u tržišnoj ekonomiji (MEO testa), a koji bi isključivao prisustvo državne pomoći. Rješenjem Savjeta Agencije je naloženo Ministarstvu saobraćaja da odmah po prijemu rješenja obustavi dodjelu novca MA. Agencija je ovo rješenje donijela na sjednici od 3. septembra.

– Zakonom o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA nijesu ispunjeni uslovi za primjenu testa subjekta u tržišnoj ekonomiji, a koji bi isključivao prisustvo državne pomoći – navodi se rješenju Savjeta Agencije, prenosi Pobjeda.

Dodaje se da se pokreće po službenoj dužnosti ispitni postupak u cilju ocjene usklađenosti odredbi Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Rješenjem je naloženo Ministarstvu saobraćaja da odmah po prijemu rješenja obustavi dodjelu novca MA do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

– Nalaže se Ministarstvu saobraćaja da u roku od 30 dana od dana prijema ovog rješenja, Agenciji dostavi propisani obrazac prijave državne pomoći, kao i sve dodatne raspoložive podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći preduzeću MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći – navodi se u rješenju.

U obrazloženju rješenja se podsjeća da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) međunarodni ugovor između države potpisnice i Evropske unije, kojim je uspostavljen pravni okvir za uzajamnu saradnju i postepeno približavanje evropskim standardima. SSP-om se regulišu obaveze zemlje budućeg kandidata za članstvo u EU, prvenstveno u pogledu donošenja određenih zakona i njihove implementacije.

– SSP u svom članu 73 definiše da je zabranjena svaka državna pomoć koja narušava ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih privrednih društava ili određenih proizvoda – kaže se u obrazloženju rješenja.

Ovo rješenje je konačno u upravnom postupku i protiv njega nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda u roku od 20 dana od dana prijema rješenja.

Parlament je krajem prošle godine usvojio Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA kojim se predviđa dokapitalizacija kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.