Srbija uskoro potpisuje memorandum sa SAD o razvoju 5G

Podijeli

Sjedinjene Države potvrdile su ove sedmice da planiraju potpisati memorandum o razumijevanju sa Srbijom o razvoju sigurne mrežne infrastrukture 5G kao dio napora Washingtona da ograniči širenje Kine u tom sektoru.

– Planiraju se sporazumi o 5G s Ukrajinom, Gruzijom i Srbijom, kako bi se stekle obaveze tih partnerskih zemalja da izbjegavaju korištenje zabranjenih tehnologija, rekao je Philip Reeker, v.d. pomoćnika državnog sekretara kancelarije za evropska i evroazijska pitanja.

Ministarstvo finansija Srbije je 2019. saopštilo da je kineski Huawei izrazio interes za saradnju s Beogradom na razvoju 5G mreže u zemlji.

Sporazumom Kosova i Srbije koji je nedavno potpisan u Vašingotnu uz posredovanje Sjedinjenih Država, između ostalog, naglašeno je da su se SAD i Srbija obavezali da će zabraniti upotrebu opreme za 5G mrežu nabavljenu od nepouzdanih dobavljača.

Tamo gdje je ta oprema već iskorištena, dužni su je ukloniti.

Prilikom nedavnog otvaranja Huawei-jevog centra za inovacije i razvoj digitalizacije u Beogradu, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je kazala da kad je u pitanju 5G mreža moraju biti poštovani međunarodni standardi, kao i svuda u svijetu.

Ona je rekla da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huawei i da su obje strane “apsolutno isto” razumjele tačku sporazuma iz Vašingtona da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vrijeme za 5G mrežu.