Apple želi da zadrži Tim Kuka bar još 5 godina

Podijeli

Tim Kuk ove je godine značajno profitirao od porasta vrijednosti Apple dionica. Prvi put je ušao na Blumbergovu listu svjetskih milijardera, a stanje na njegovom računu dodatno će se popraviti i u narednim godinama.

Naime, kompanija Apple je odlučila da Kuku dodjeli novih 333.987 dionica, koje trenutno imaju tržišnu vrijednost od oko 38 miilona dolara. Međutim, i tu postoji “caka” – njemu će ove dionice pripasti tek u trogodišnjem periodu, od 2023. do 2025. godine.

Ovim potezom, kompanija želi da ga veže uz sebe na još pet godina. Prema zvaničnom saopštenju, “Tim je donio neuporedivu inovativnost i fokus svojoj ulozi CEO-a, pokazavši šta to znači kada se neko vodi vrijednostima i integritetom”, prenosi B92.

Osim ovog predodređenog bonusa, prvi čovjek Apple kompanije ima priliku da zaradi i dodatnih 667.974 dionica u istom periodu. Ovo dodatno sticanje dionica zavisiće od toga da li su se ispunili finansijski ciljevi kompanije.

Inače, milijarder Kuk u obliku redovne plate prošle godine je zaradio 3 miliona dolara, u novčanim bonusima isplaćeno mu je dodatnih 7,7 miliona, a ako tome dodamo i redovne bonuse u dionicama koje Apple svake godine dodeljuje svojim direktorima, Tim Kuk je u 2019. zadradio oko 125 miliona dolara.