Danilo Orlandić, Aerodromi Crne Gore

Orlandić: Od sjutra letovi u sve veće evropske gradove, linija i ka Kijevu

Podijeli

Izvršni direktor Montenegro Erlajnza Danilo Orlandić saopštio je za TVCG da će od nedjelje građani moći da lete u sve značajnije evropske gradove: London, Budimpešta, Milano, Berlin, Pariz, Dortmund, Minhen. Novina je da će tokom zime ove godine avioni MA letjeti na relaciji Podgorica-Kijev.

– Od nedjelje počinje zimski red letjenja na aerodromima Crne Gore – rekao je Orlandić gostujući Jutarnjem programu, prenosi portal RTCG.

– Izuzetno sam zadovoljan dogovorima koje smo imali sa svim aviokompanijama imajući u vidu krizu koja je nanijela ogromnu štetu svima u avioindustriji i našoj kompaniji – naveo je on.

Orlandić kaže da su uspjeli sve avio destinacije da održe sa svim avioprevoznicima, te da, ako situacija bude povoljnija u decembru, mogli bi da očekuju i povezivanje sa Liksemburgom.

– Zvanični avioprevoznik Luks Air bi trebalo da leti na toj liniji – istakao je Orlandić.

On vjeruje u oporavak avioindustrije i kod nas i regionu, ali i EU.

– Možda bi tokom marta mogli govoriti o pozitivnim pomacima i boljim iskoracima, jer je ogroman pritisak na EU da se to sve normalizuje, i omogući da uz pomoć brzih testova građani mogu da lete – istakao je on.

Orlandić je saopštio i zvanične podatke Međunarodne vazdušne asocijacije gdje je zabilježeno da se na aerodromima ili u avionima svega 44 putnika zarazilo koronom.

– Dakle ako se pridržavamo mjera infekcija i te kako može da se spriječi – istakao je on.

80 odsto manje prevezenih putnika

Kaže da je MA krajem septembra zabilježio ogroman gubitak u broju prevezenih putnika, čak 80 odsto.

– Imali smo letove ali nijesmo imali dovoljan broj putnika, bili smo pod udarom korone. 36 odsto opsluženih vazduhoplova govori da naša saradnja sa aviokompanijama ipak traje i u teškim okolnostima. No finansijski gubici su ogromni – istakao je on.

Ako se ovako nastavi, naglašava Orlandić, možemo svi da imamo ozbiljnih problema.

– Mi smo uputili inicijativu NKT-u da se iz zemalja regiona u Crnu Goru ipak ulazi bez kovid testova – zaključio je Orlandić.