Facebook predstavio servis za upoznavanje u Evropi

Podijeli

Facebook Inc objavio je u da pokreće svoj servis za upoznavanje u 32 evropske zemlje, nakon što je ranije predstavljanje odloženo zbog regulatornih zabrinutosti.

Kompanija je u februaru odgodila pokretanje Facebook Datinga u Evropi zbog zabrinutosti koju je izrazila Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), glavni regulator u Europskoj uniji za neke od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu, uključujući i Facebook, prenosi portal Indikator.ba.

DPC je takođe izrazio veliku zabrinutost jer je dobio kratko obavještenje prije pokretanja koje je planirano za 13. februar.

Takođe je rečeno da DPC-u nije dostavljena dokumentacija u pogledu procjene uticaja zaštite podataka i procesa donošenja odluka od strane Facebooka.

DPC je u četvrtak rekao da će nastaviti da nadzire servis za upoznavanje kad se pojavi širom Evropske unije, dodavši da je Facebook ustupio detalje promjena koje su bile problematične regulatornoj komisiji.

– Facebook je pružio detaljna objašnjenja o obrađivanju ličnih podataka u kontekstu servisa za upoznavanje, rekao je Graham Doyle, zamjenik sekretara DPC-a.

Facebook Dating, stranica posvećena upoznavanju unutar Facebook aplikacije, predstavljena je u SAD-u u septembru prošle godine. Trenutno je dostupna u 20 drugih zemalja.