Američke vlasti zaplijenile bitkoine u vijednosti od milijardu dolara

Podijeli

Nakon što je osnivač Silk Road-a, Ross Ulbricht uhapšen i optužen na kaznu doživotnog zatvora, ostala je neotkrivena ogromna količina novca (u bitkoin valuti), koju je generisao ovaj sistem sa dark web-a. Tokom ove nedjelje, vlasti su uspjele da uđu u trag i zaplijene više od 69.000 bitkoina koji su povezani sa pomenutom pričom i to je do sada najveća nezavisna zaplijena bitkoina u istoriji. S obzirom da je vrijednost jednog bitkoina sada preko 15.000 dolara, zaplijenjeno je više od milijardu dolara vrijednosti.

Silk Road je bio jedna od najvećih „tržnica“ na dark web-u, gdje su ljudi mogli anonimno da kupuju drogu, oružje, vrše ilegalne transakcije novca i ostale nedozvoljene aktivnosti. Američke vlasti su uspjele da ugase sistem tokom 2013. godine i uhapse njegovog osnivača. Tada je pronađeno 157.000 Bitcoin-a, od ukupno 600.000 bitkoina za koje se vjeruje da su ostali kao zarada od izvršenih transakcija.

Za pronalazak pomenutih 69.000 bitkoina zaslužna je „Internal Revenue Service’s Criminal Investigation“ jedinica, čiji agenti skoro godinu dana analiziraju digitalne novčanike Silk Road-a i u tom procesu su pronašli 54 do tada neotkrivene transakcije. Utvrdili su da Ulbricht nije izvršio te transakcije, već haker koga su nazvali „Individual X“, koji je ukrao Bitcoine tokom 2012. i 2013. godine, prenosi PC Press.

Navedeno je da je „Individual X“ pristao da preda novac koji je ukrao nakon što su vlasti ušle u njihov trag, što je ozvaničeno sporazumom o oduzimanju koji je potpisan 3. novembra sa američkim tužilaštvom. Otkriveno je i da je Ulbricht znao identitet hakera i da mu je navodno prijetio kako bi mu vratio novac, što je ovaj odbio.

Za sada nema informacija šta će država da uradi sa ovom ogromnom količinom digitalnog novca. Vjerovatno će postupiti kao i ranije, kada je dala na aukciju bitkoine koji su bili povezani sa Silk Road-om. Pitanje je samo koliko će na taj način uspjeti da dobije novca, jer će plasiranje ovako velike količine bitkoina na tržište sigurno doprinjeti značajnom smanjenju vrijednosti ove digitalne valute.