Šef Folksvagena upozorio: “Nokija je dobar primjer, ako nisi dovoljno brz, nećeš preživjeti”

Podijeli

Folksvagen je tokom pandemije stigao do vrlo uspješnih poslovnih rezultata.

Ipak njihov glavni direktor Herbert Dis misli da kompanija ulazi u vrlo izazovna vremena u kojima mora da transformiše ključne kompetencije kao temelj biznisa iz industrijskih prema softverskim, piše Novac.hr.

Dis je svjestan da će VW izbaciti cio niz novih modela e-vozila, ali zaostaju za Teslom.

Ključni izazov VW-a jeste kako u ogromnim proizvodnim kapacitetima iznova osmisliti koncept automobila koji bi trebalo da postane softversko rešenje na točkovima.

Herbert Dis, koji vodi vojsku od 635.000 zaposlenih Folksvagena uvjeren je kako sve kompanije koje u proizvodnji automobila potcijene tehnološke promjene mogu da završe kao što je završila Nokija, nekada dominantni proizvođač mobilnih telefona.

“Nokija je vjerovatno dobar primjer kako se promjena može dogoditi, a ako nisi dovoljno brz, nećeš preživjeti’, poručuje Dis. Inače, on procjenjuje kako je kompanija sada bolje pripremljena za izazove pandemije nego u prvom talasu.

Trenutno Folksvagen povećava kapacitete baterija te prilagođava cijele fabrike proizvodnji električnih vozila. Poseban proces je trening ljudi za proizvodnju e-vozila.

“Auto postaje sve više softverska sprava koja skuplja ogroman broj podataka te uz pomoć vještačke inteligencije stvara znanje o vozaču, uslovima na putu i sigurnosti, te unapređuje način kako se mašina ponaša na putu”, objasnio je Dis, kojem je ključna dilema hoće li da isporučuje “školjku” sprave ili kompletnu mašinu opremljenu kompjuterom i povezanu sa internetom.

‘Treba nam sopstveni operativni sistem’, poručuje šef VW-a koji želi da poveže VW-ov automobil budućnosti u cloud.