Ko su najveći poreski dužnici u Crnoj Gori

Podijeli

Kompanija “Spic Ronghe Internacional Montenegro Limited”, koja je pod istragom crnogorskog tužilaštva zbog afere “Možura”, dužna je za porez 8,96 miliona eura, pokazuju podaci o najvećim poreskim dužnicima koje je juče objavila Poreska uprava.

Ova kompanija, čiji je vlasnik istoimena firma iz Hong Konga, nabavljala je turbine i drugu opremu vrijednu preko 40 miliona eura za firmu „Možura wind park”, koja je investitor izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja.

Tokom aprila ove godine, kako je Specijalno državno tužilaštvo saopštilo u avgustu, formiran je predmet u vezi sa poslovanjem „Možura wind park”, a koji se odnosi na pravo odbitka ulaznog poreza na dodatu vrijednost (PDV), u iznosu od 6.942.447,87 eura.

Taj iznos PDV-a je prikazan na osnovu nabavke opreme od firme “Spic Ronghe Internacional Limited”, a čija je ukupna vrijednost iznosila 40.001.723 eura.

Među velikim poreskim dužnicima, osim MA, strane i Brkovićevih kompanija, nalaze se “Tehnoput” sa šest miliona eura, “Željeznički prevoz” sa pet miliona, Rudnik uglja koji je u reprogramu sa 3,9 miliona, “Plantaže” sa 3,1 milion…

MA predvodi dužnike

Pojedinačno najveći poreski dužnik za poreze i doprinose u oktobru je državni avio-prevoznik “Montenegro erlajns” (MA) sa iznosom duga od 14,4 miliona eura.

Ova kompanija je dobila od Vlade spornu državnu pomoć od ukupno 43 miliona eura ove godine, a sa dijelom tog iznosa od deset miliona eura je u avgustu smanjila dug Poreskoj upravi.

Kompanije iz grupe “Vektra” Dragana Brkovića državi za porez duguju 18,3 miliona eura. Sa svim njegovim kompanijama je raskinut ugovor o reprogramu poreskih obaveza, ali se poreski dug i dalje ne naplaćuje niti im je uveden stečaj.

“Vektra Jakić” duguje 9,7 miliona eura, a sa njom je ugovor o reprogramu raskinut prije dvije i po godine.

Sa ostalim kompanijama je reprogram raskinut prije oko godinu i po, ali one i dalje duguju – “Vektra Montenegro” 5,2 miliona, “Vektra Boka” 3,2 miliona i “Vektra optel” 236 hiljada eura.

Među drugim velikim poreskim dužnicima su “Tehnoput” sa šest miliona eura duga, “Željeznički prevoz” pet miliona eura, Rudnik uglja koji je u reprogramu 3,9 miliona, “Plantaže” 3,1 milion, “Održavanje željezničkih voznih sredstava” 2,9 miliona, “Vuk petrol” tri miliona, “A-KOP” 2,9 miliona, “Family shop” 2,8 miliona, “Izbor” Bar 2,3 miliona, “Fab live” dva miliona, “Cijevna komerc” 1,8 miliona…

To su ukupni poreski dugovi sa obje crne liste Poreske uprave o najvećim neplatišama.

Obaveze svih 100 najvećih dužnika za poreze i doprinose na lična primanja iznose 52,82 miliona eura, a onih sa liste od 200 dužnika za ostala poreska dugovanja – 78,26 miliona.