Franca: Naša kompanija će izvoziti meso na arapsko tržište

Podijeli

U vrijeme kad je cio svijet pogođen pandemijom kovida-19 i kad je ekonomska kriza prisutna u cijelom svijetu, pa i kod nas, izvoz jagnjadi na arapsko tržište je od ogromnog značaja kako za kompaniju Mesopromet, tako i za sve crnogorske stočare, saopštio je vlasnik i izvršni direktor ovog bjelopoljskog preduzeća Hilmija Franca. On je najavio da bi uskoro mogli otpočeti i izvoz mesa i mesnih prerađevina na arapsko tržište.

“Na naše veliko zadovoljstvo, možemo reći da smo nakon nekoliko decenija pokrenuli izvoz  žive jagnjadi iz Crne Gore. Jagnjad su izvezena za Liban, a namijenjena su arapskom tržištu. Prodato je 240 tona žive mjere”, kazao je Franca Pobjedi.

Iz Luke Bar krenuo je prije desetak dana prvi brod prema Libanu, sa 5.500 jagnjadi iz Crne Gore. Partner bjelopoljske kompanije Mesopromet u ovom poslu je libanska firma Sleiman CO.

“Ugovor smo potpisali za ovu brodsku isporuku. Što se tiče buduće saradnje, imamo čvrsto obećanje od naših partnera da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti, odnosno na dugoročnom planu. Svakako se nadam da će isporuka kontinuirano teći tokom cijele godine”, rekao je Franca.

On je naveo da je saradnju sa kompanijom Sleiman. CO bjelopoljski Mesopromet ostvario zahvaljujući preporuci partnera iz Hrvatske i Srbije, sa kojima Mesopromet takođe ima jako kvalitetnu saradnju. Prema njegovim riječima firma Sleiman. CO tradicionalno, decenijama unazad, ima saradnju sa kompanijama iz Crne Gore.

“Oni jako dobro poznaju kvalitet crnogorskih proizvoda. Važe za velike uvoznike, naročito jagnjećeg i junećeg mesa, kako za Liban, tako i za arapsko i blisko-istočno tržište. Naše je mišljenje da ono što naši proizvođači mogu da proizvedu, sve redovne tržišne viškove, naša kompanija može plasirati na ovom području”, istakao je Franca.