Podgorica, most Milenijum

Kvalitet života u evropskim prijestonicama: U Podgorici najveći problem korupcija u lokalnoj administraciji

Podijeli

I pored brojnih problema sa kojima se susrijeću, među kojima se kao najveći izdvaja korupcija u javnoj upravi, Podgoričani smatraju svoj grad dobrim mjestom za život – proizilazi iz rezultata najnovijeg istraživanja evropske statističke institucije Eurostat, u kojem su glavni gradovi Evropi rangirani po kvalitetu života.

Čak 83 odsto građana Podgorice je zadovoljno životom u gradu dok njih 86 odsto misle da je Podgorica generalno dobro mjesto za život. To je ipak nešto niže u odnosu na nivo Evrope, gdje je 9 od 10 ispitanika srećno što živi tu gdje živi.

U pojedinačnim rezultatima istraživanja pažnju privlači kategorija “Korupcija u lokalnoj javnoj administraciji”, gdje Podgorica bilježi najlošiji rezultat u odnostu na ostale kategorije. Svega 18 odsto ispitanika smatra da korupcije u javnom sektoru u Podgorici nema, a najlošiji rezultat po gradovima u toj kategoriji zabilježio je Beograd (11 odsto).

Podgorica je, bez iznenađenja, zabilježila najgori rezultat po pitanju korišćenja javnog prevoza. Sa 24 odsto građana koji koriste javni prevoz, Podgoričani su na posljednjem mjestu u Evropi.

Zanimljivo je da je po pitanju zadovoljstva javnim prevozom dobijeno više pozitivnih odgovora (36 odsto), nego na samo korišćenje. Više od polovine ispitanika smatra da je podgorički javni prevoz pristupačan i dovoljno čest, pa se stoga izvodi zaključak da je njegov kvalitet jedan ili jedan od rijetkih razloga zašto ga građani češće ne koriste.

Podgorica je zabilježila dobre rezultate u oblasti kvaliteta životne sredine, pa je tišinom (odsustvo buke) zadovoljno 67 odsto građana, što je iznad evropskog prosjeka koji iznosi 65 odsto. Glavni crnogorski grad je dobio i dobre ocjene po čistoći (61 odsto), što je opet više od prosjeka Evrope, za jedan procentni poen. Kvalitetom vazduha u Podgorici zadovoljno je 59 odsto građana, tri procentna poena niže u odnosu na prosjek u cijelom istraživanju.

Istraživanjem je ispitano zadovoljstvo građana u osam kategorija, a detaljnije rezultate možete pogledati na sajtu Eurostata.

(NAPOMENA: Da biste vidjeli grafiku sa preciznim rezultatima, ispod interaktivne mape pronađite meni u kojem izaberite opciju “ME – Podgorica”)

Investitor.me