Mandatar najavio: Naredne godine zaduženje od preko 500 miliona eura

Podijeli

Analiza stanja u oblasli javnih finanija ukazuje da se u 2020, umjesto rasta, desio snažan dvocifren pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), tako da će javni dug do kraja godine preći 80 odsto BDP-a, naveo je mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić, koji će u srijedu u parlamentu predstaviti program njegovog kabineta.

Ovo povećanje javnog duga je, kako se navodi u programu, najvećim dijelom prouzrokovano izrazitim smanjenjem BDP-a, odnosno ekonomske aktivnosti.

“Ovo su zvanični podaci koji alarmatno upozoravaju da se javne finansije u Crnoj Gori nalaze u zoni ozbiljnog i zabrinjavajućeg stanja. Procijenjena zaduženja za sljedeću godinu su jasna i biće veća od pola milijarde eura, što svjedoči da nova vlast treba da se suoči sa obavezom pronalaska nedostajućih sredstava”, navodi se u ekspozeu.

Krivokapić je najavio i donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana, kao i izmjene Zakona o energetici, reformu zdravstvenog sistema…

Nova Vlada će predložiti i zakone o porijeklu imovine, lustraciji, o vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i sprovođenje seta mjera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao istinske ekološke države i reviziju i preispitivanje svih koncesionih ugovora.