Srednje rješenje za elektronsku fiskalizaciju: Nema odgađanja, ali ima prelazni rok do 1. jula

Podijeli

Projekat elektronske fiskalizacije planiran za 1. januar 2021. neće biti odložen kako su tražili brojni privrednici, ali će biti odobren prelazni period od šest mjeseci za one koji ne mogu stići da se na vrijeme prilagode novom sistemu.

Iz Ministarstva finansija pojasnili su da će zbog toga biti promijenjen zakon o čemu su razgovarali sa budućim ministrima koji će zauzeti svoje pozicije kada nova Vlada bude izabrana u Skupštini Crne Gore, a što se očekuje u petak.

„Projekat mora startovati 1. januara. Međutim, kako bi se izašlo u susret svima, mi smo u Ministarstvu pripremili izmjenu zakona, koja će predvidjeti taj prelazni period, odnosno jednu meku produkciju, a to znači da se od 1. januara kreće sa elektronskom fiskalizacijom, ali da će do 1. jula istovremeno funkcionisati i elektronska fiskalizacija i poreske registar kase“, rekla je generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu, Biljana Peranović.

Ona je na konferenciji za novinare povodom početka kampanje za promociju projekta elektronske fiskalizacije, Računa se svaki račun, saopštila da je 1. jul krajnji datum, kada svi moraju preći na elektronsku fiskalizaciju.

Ona je podsjetila da je Zakon trebalo da počne da se primjenjuje od 1. januara ove godine, ali da je njegova primjena, zbog neuspješnog tenderskog postupka koji je sprovođen po procedurama Svjetske banke (SB), odložena za 1. januar naredne godine.

”Ono što očekujemo od ovog zakona i što su benefiti koje donosi primjena elektronske fiskalizacije su smanjenje neformlane ekonomije i nelojalne konkurencije, bolja naplata prihoda, podizanje svijesti građana o važnosti uzimanja računa i povećanje poreske discipline”, navela je Peranović.

Dodala jr da će se, na osnovu podataka koji će se dobijati, obavljati kvalitetne analize koje će inspekciju usmjeravati na visoko rizične poreske obveznike, a sa druge strane realksirati uredne poreske obveznike od čestih kontrola.

Peranović je rekla da su u Ministarstvu svjesni da je pandemija stvorila ozbiljnu ekonomsku krizu i teškoće u poslovanju privrede i države.

”Međutim, ovo je pravi momenat gdje se pokazalo da je digitalna komunikacija između privrede, države i građana veoma bitna i da je važno u ovom trenutku zaštititi uredne proeske obveznike od nelojalne konkurencije”, poručila je Peranović.