Ovo su najveće kompanije na svijetu 2020. godine: Kineski giganti ispali iz prvih 5

Podijeli

S tržišnom kapitalizacijom od 1,68 hiljadom milijardi američkih dolara zaključno s aprilom 2020. godine, Saudi Aramco bila je najveća svjetska kompanija u 2020. godini a slijede neke od najprepoznatljivijih svjetskih tehnoloških giganata.

Saudi Aramco predvodio je ljestvicu najprofitabilnijih svjetskih tvrtki u 2019. godini, s neto prihodom od 88,21 milijarde američkih dolara. Kao što vidimo, ove godine bilježi rast vrijednosti te se učvrstio na globalnoj liderskoj poziciji.

Sljedećih pet mjesta na listi analitičke kuće Statista zauzele su američke internet kompanije, i to Microsoft, sa tržišnom kapitalizacijom od 1,36 hiljada milijardi dolara, Apple (1,28 hiljada milijardi), Amazon (1,23), Alphabet, matična kompanija Google-a (919,3 milijarde) te Facebook (583,7 milijardi dolara).

Amerikanci su, dakle, ove godine istisnuli kinesku Alibabu iz društva 5 najvećih svjetskih kompanija, čija tržišna kapitalizacija iznosi 545,4 milijarde dolara i takođe kineski Tencent Holdings, koji vrijedi 509,7 milijardi dolara.

Kako se određuje tržišna vrijednost i tržišna kapitalizacija?

Tržišna vrijednost i tržišna kapitalizacija dva su pojma koja se često koriste – i zbunjuju – kada se raspravlja o profitabilnosti i održivosti kompanija. Strogo govoreći, tržišna kapitalizacija (ili tržišna kapitalizacija) određuje se na osnovu ukupne vrijednosti svih kompanijskih dionica, važan parametar pri određivanju uporedne vrijednosti preduzeća za mogućnosti trgovanja. U skladu s tim, mnoge berze poput Njujorške ili Londonske objavljuju podatke o tržišnoj kapitalizaciji kompanija koje se kotiraju na njihovim listama.

S druge strane, tržišna vrijednost tehnički se odnosi na kompanijsku vrijednost u mnogo širem kontekstu. Određuje ga više činilaca, uključujući profitabilnost, dug preduzeća i tržišno okruženje u cjelini. U tom smislu, tržišna vrijednost odražava ukupnu vrijednost kompanije, s tim da je cijena dionice samo jedan od elemenata koji se uzimaju u obzir.

Tržišna vrijednost stoga je korisna za utvrđivanje da li su dionice kompanije precijenjene ili potcijenjene, a pomaže i za utvrđivanje cijene u slučaju prodaje kompanije. Takve se procjene uglavnom izrađuju od slučaja do slučaja i ne podnose se redovno.

Koje su zapravo vodeće svjetske kompanije?

Odgovor na ovo pitanje zavisi o korišćenoj metrici. Iako je jedna od najvećih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, Appleov globalni prihod nije uspio da se probije u top deset na svijetu. Naprotiv, američki multinacionalni trgovac Walmart rangiran je po prihodu među najveće svjetske kompanije na svijetu, u čemu mu je pomogao i broj zaposlenih, po čemu je broj 1. na planeti.

Kompletan pregled Statiste kada su u pitanju najveće svjetske kompanije u 2020. godini možete pogledati ovdje.