business, building, new york, manhattan, skyscraper

Apple je možda veći, ali Aramcova dividenda je neuporediva

Podijeli

Saudi Aramco isplaćuje dividendu koja je veća od isplata sljedećih pet najvećih svjetskih isplatioca zajedno. Taj jaz se sada povećava.

Isplate kompanije saudijskoj vladi, najvećem akcionaru, ali i drugim investitorima — 75,8 milijardi dolara prošle godine, najveća od svih kompanija koje se nalaze na berzi — mogle bi se povećati za više od 20 milijardi dolara u 2023, prema Bloomberg Intelligenceu.

Samo ta dodatna isplata bila bi ekvivalentna procijenjenoj godišnjoj dividendi Microsofta. I dok je Apple možda veća kompanija sa tržišnom kapitalizacijom od 2,7 triliona dolara, Aramcove isplate dioničarima – isključujući povratne otkupe – nadmašuju sve ostale.

Izvor: Bloomberg

Dodatna uplata znači da će dioničari Aramca pratiti cijene nafte pažljivije nego ikad. Vlada Saudijske Arabije direktno posjeduje 90% dionica, a 8% drži državni fond Kraljevstva.

Morgan Stanley je ocijenio da bi ovaj potez mogao povećati Aramcov tok dividendi za 10% do 20% po trenutnim cijenama nafte, dok RBC Capital Markets LLC predviđa povećanje isplate od 12 do 18 milijardi dolara.

Brent nafta je oslabila oko 40% u odnosu na vrhunac u martu 2022. godine, a rasprodaja se intenzivirala posljednjih sedmica zbog straha od ekonomskog usporavanja koje opterećuje potražnju.

Yahoo Finance/Investitor