Lov na 5 milijardi dolara: Nakon meteorskog rasta od 670 odsto, idu u još jednu dokapitalizaciju

Podijeli

Američki proizvođač električnih vozila Tesla Motors najavio je već drugu dokapitalizaciju u samo tri mjeseca, želeći da iskoristi ovogodišnji meteorski rast vrijednosti dionice, piše Poslovni dnevnik.

Kompanija je u utorak objavila da će prodati nove dionice za 5 milijardi dolara, a prodaju će voditi 10 banaka s Wall Streeta, uključujući Goldman Sachs, Citigroup i Morgan Stanley. Međutim, u objavi Tesla nije naveo rok do kojeg bi dokapitalizacija trebalo da bude dovršena.

Ovo je već druga dokapitalizacija u samo tri mjeseca. Kompanija je u septembru objavila da će prikupiti takođe 5 milijardi dolara kako bi olakšala buduće pritiske na otplatu dugova s obzirom da namjerava rapidno povećati nivo proizvodnje. Kompanija stoga gradi dvije nove fabrike, jednu pored Berlina, a drugu u teksaškom gradu Ostinu.

Tesla planira i proširenje lepeze modela, uključujući kamion Tesla Semi i futuristički kamionet Cybertruck. Cijena Teslinih dionica u ponedjeljak je dosegla novu rekordnu vrijednost čime je tržišna kapitalizacija prešla 600 milijardi dolara.

Time je kompanija dodatno učvrstila svoju poziciju najvrednijeg proizvođača automobila na svijetu uprkos činjenici da konkurenti poput Toyote, Volkswagena ili General Motorsa godišnje prodaju 15 do 20 puta više vozila.

U utorak, po objavi vijesti o dokapitalizaciji, cijena dionice je oslabila malo više od jedan odsto, zaustavivši se na 633 dolara. No, Teslina hartija od vrijednosti tijekom ove godine je jurnula 670 odsto usljed čega je imovina izvršnog direktora Ilona Maska skočila sa 27 milijardi na 155 milijardi dolara.

Time se na Bloombergovom indeksu milijardera značajno uspeo, sve do druge pozicije na ljestvici najbogatijih ljudi svijeta. Potražnju za Teslinim dionicama dodatno je podstakla prošlomjesečna odluka o uključenju u indeks S&P 500.

Osim činjenice da se glavnom dioničkom mjerilu američkog tržišta priključuje jedna od najvrednijih kompanija od osnivanja tog indeksa, ulazak u S&P 500 znači da će Teslinu dionicu sada morati da kupuju investioni i berzovno aktivni fondovi koji prate kretanje tog indeksa.

Dio investitora, kao i neki analitičari s Wall Streeta smatraju da se na Teslinoj dionici stvorio balon, a neki i upozoravaju kako kompaniju nije trebalo uključiti u S&P 500 na sadašnjim cjenovnim nivoima. Naime, medijan ciljane cijene koju su postavili analitičari je 400 dolara, 230 dolara manje od trenutne berzovne cijene.

O već pomalo bizarnoj maniji za Teslinim dionicama govori i Reutersova vijest da je ta akcija najnoviji favorit malih ulagača u Indiji, iako u toj zemlji Tesla ne prodaje svoje automobile.

S obzirom da se američka berza brže oporavila od kraha nakon izbijanja pandemije od ostalih rastućih tržišta, pa tako i indijskog, tamošnji ulagači su ove godine investirali rekordan iznos novca u dionice kompanija iz SAD-a.

Iako su dionice kompanija poput Applea, Amazona i Facebooka – značajno prisutnih na indijskom tržištu – popularne među indijskim ulagačima, podaci brokerskih kuća pokazuju da je Teslina dionica postala nova zvijezda.

Brokeraj Vested Finance tvrdi da su njegovi klijenti u novembru posjedovali 2,5 miliona dolara vrijedne dionice proizvođača auta na struju, nasuprot tek 75.000 dolara na kraju marta.

Inače, u tom periodu Tesla je na berzi poskupio 450 odsto. Brokerska firma Stockal ističe da se vrijednost koju drže njeni klijenti učetverostručila tokom tog razdoblja, na 10 miliona dolara.

„Neki ulagači su otvorili brokerski račun samo da bi mogli kupiti Tesline dionice. Nikad nijesmo mogli zamisliti da bi kompanija koja čak nije ni prisutna u Indiji mogla biti tako popularna“, ističe Viram Shah, direktor Vesteda. No, Tesla dolazi u Indiju „iduće godine zasigurno“, objavio je na Twitteru u oktobru Ilon Mask.