Bojanić: Ugasićemo Montenegro Airlines ako to bude jedino ili najbolje rješenje

Podijeli

Stanje u Montenegro Airlinesu (MA), po pitanju likvidnost i dešavanja unutar kompanije, nije nimalo dobro, saopštio je nakon sastanka sa njenim rukovodstvom ministar kapitalnih investciija, Mladen Bojanić i dodao da će odluka o sudbini nacionalnog avio-prevoznika svakako biti donijeta.

On nije isključio mogućnost gašenja kompanije.

“Jedna od opcija je i to. Trudićemo se da je izbjegnemo, ali ako nam svi pokazatelji kažu da je i to opcija, mi ćemo donijeti to rješenje. Nećemo pobjeći od toga ako smatramo da nemamo drugog rješenja ili da je to najbolje”, rekao je Bojanić na konferenciji za novinare.

Bojanić je, kako je saopšteno, zajedno sa ministrima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem danas razgovarao sa rukovodstvom MA i predstavnicima Agencije za zaštitu konkurencije (AZK). Sastakan će, kako su pojasnili, biti nastavljen u utorak, zbog obimnosti posla.

„MA je u popriličnim problemima. Stanje je veoma zapušteno po pitanju finansija i kada je u pitanju zakon o konsolidaciji MA, koji je donesen prije godinu. Agencija je donijela jedno privremeno rješenje da se ta pomoć obustavi i našli smo se u pat poziciji. Jedan dio sredstava je iskorišćen, a jedna blokiran“, kazao je Bojanić i dodao da kompanija ima problema sa tekućnom likvidnošću.

On je rekao da Ministarstvo kojim rukovodi neće bježati ni od kakve odluke kada je u pitanju nacionalni avio-prevoznik.

“Kakvo god da je naše viđenje u vezi budućnosti MA, mi ćemo tu odluku donijeti. Nećemo je odlagati kao što se unazad godinama odlagala sudbina kompanije. Nastavljamo razgovore i pokušaćemo sve što budemo mogli da uradimo kao Vlada, da pronađemo rješenje održivo za MA”, poručio je Bojanić.

Bojanić je izrazio nezadovoljstvo današnjim sastankom, precizirajući da nije riječ o opstrukciji menadžmenta prema novoj Vladi, “nego se tu radi o opstrukciji prema svom poslu“.

On je, govoreći o državnoj pomoći Montenegro Airlinesu, kazao da je na sastanku bilo razgovora o tome.

„Ona je zaustavljena rješenjem AZK. Razgovarali smo i zašto se toliko čekalo na tu odluku. Zaustavljena je implementacija tog zakona i tražimo rješenja da vidimo šta dalje“, precizirao je Bojanić, dodajući da se to rješenje mora tražiti i u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

„Pored toga što nas obavezuju naši zakoni, obavezuju nas i direktive EU i u razgovoru sa njima tražićemo rješenje šta raditi sa državnom pomoći upućenoj MA. Mi u prvom redu moramo da odlučimo kako će poslovati MA, da se reorganizuje pa tek onda da kažemo šta sa novcem“, precizirao je Bojanić.

Milatović je kazao da ga je iznenadio loš odnos Borda direktora i menadžmenta u kompaniji koja je u problemima.

„Taj odnos je poprilično loš koji kao takav ne pomaže rješavaju problema. To je prosto začuđujuće da možete da vjerujete da se to dešava. Bolji odnos Borda i menadžmenta je neophodan da bi se ušlo u rješavanje određenih problema. Vrlo važno je da se pošalje signal da će nova Vlada donositi odluke, a ne odgađati probleme“, kazao je Milatović.

Spajić je kazao da će odluku o MA morati da donesu vrlo brzo, jer budžet treba donijeti u kratkom roku.