Mladi Bjelopoljac uspješno posluje na stranom tržištu iz svog rodnog grada

Podijeli

Rođen sam 1992. godine u Bijelom Polju. Već od svoje 10-te godine pokazivao sam veliko interesovanje za tehnologiju i računare. Sticao sam prva znanja i čitao o velikim uspjesima i ostvarenjima ljudi u ovoj oblasti. Već tada sam znao da će moj profesionalni put biti posvećen računarima i tehnologiji, počinje svoju priču Bjelopoljac Nikola Sekulić, koji je sa 14 godina kreirao svoje prve web projekte, da bi sa 17 godina postao predstavnik strane hosting kompanije za teritoriju Crne Gore.

Danas, deset godina kasnije, posjeduje vlastitu online agenciju Nikolasmedia, koja je specijalizovana za prodaju tzv. premium domena, atraktivnih web brendova koji su zanimljivi kompanijama na svim meridijanima. Za Investitor kaže da je na tu poslovnu ideju došao radeći freelance poslove, konstantno tražeći najprofitabilnije oblasti online poslovanja.

“Tako sam pronašao oblast prodaje premium domena, ili kako se to u Americi kaže, prodaja virtuelnih nekretnina – Virtual Real Estate”, dodaje.

Premium domen je, kako objašnjava, jedna od ključnih stvari za uspješno poslovanje i predstavljanje na internetu za svaku uspješnu kompaniju, veoma bitan faktor u optimizaciji web stranice, kao i prepoznatljiv brend na tržištu poslovanja.

“Jedan zanimljiv podatak, domen Voice.com je 2019 te godine prodat po cijeni od 30 miliona dolara, i to je trenutno najveća javna prodaja, u istoriji prodaje domena. Navešću još neke od prodaja, poput domena HealthInsurance.com (Zdravstveno osiguranje), koji je prodat po cijeni od 8 miliona eura, a jedna zanimljiva prodaja se desila 2011 godine, kada je Facebook kupio domen FB.com po cijeni od 8.5 miliona dolara. Ovi podaci i cifre govore o značaju premium domena za poslovanje kompanija na Internetu. Trenutno jedni od najvećih investitora u industriji Domena su Kineske kompanije, koje ulažu vrtoglave svote novca da bi stekli prednost u internet poslovanju u odnosu na Ameriku i Rusiju”, kazao je Sekulić.

Prvi koraci u uspostavljanju njegovog poslovanja, kako je dodao, bili su uspostavljanje konekcija sa najstručnijim ljudima u toj oblasti na Linkedinu i preuzimanje korisnih informacija iz te oblasti.

“Odmah nakon ‘slaganja kockica’ i prvih osnovnih koraka, počeo sam sa praktičnim radom i manjim investicijama. U online preduzetništvu praksa je ključna stvar, i kroz praksu se uči, griješi i postiže uspjeh. U početku je bilo veoma teško, dugotrajan rad, neprospavane noći, ali sam na svakom koraku učio i prethodne greške pretvarao u buduće uspjehe. Nakon 2 mjeseca rada, došla je i prva prodaja i prvi realizovan projekat”, navodi Sekulić.

To je, prema njegovim riječima, bio dokaz da je na dobrom putu.

“Novac sam uložio u pokretanje online agencije za prodaju premium domena i brendiranje, i sa individualnog rada prešao na rad online agencije, žargonski rečeno podigao posao na veći nivo. Tako je počela sa radom online agencija za prodaju premium domena, brendiranje i marketing, nikolasmedia”, dodao je.

NASTAVAK TEKSTA ISPOD ILUSTRACIJE

Šta je sve prodao

Nastavio je sa marljivim radom, stizale su nove prodaje i uspješni projekti.

“Neke od prodaja koje bih izdvojio su domeni, TetBet.com, domen na kom je trenutno u razvoju platforma za online klađenje, kao i domen Hosting.Company koji je prodat Londonskoj hosting kompaniji koja ima u planu da domen iskoristi u svrhe Marketinga I boljeg SEO pozicioniranja. Prilikom prodaje domena Hosting.Company, sarađivao sam sa kompanijom Grit Brokerage, velikim profesionalcima, Michael Law-om I Brian Harbin-om”, rekao je Sekulić.

Kompanija Grit Brokerage je, kako je kazao, 2018-te godina prodala domen ICE.com po cijeni od 3.5 miliona dolara i ta saradnja mu je dosta pomogla i učinila online agenciju prepoznatljivom i uticajnom u industriji premium domena i brendova.

“Posao je zaista sjajan, kreativan, zahtijeva znanje, rad i vještine, ali je i veoma isplativ, pa realizacijom jednog projekta možete zaraditi od 6,7 pa i do 20 prosječnih plata u našoj zemlji, ukoliko ste kreirali kvalitetan brend”, dodao je.

U narednom periodu će se, kako je kazao, posvetiti unapređivanju online agencije, kreiranju novih brendova, ali ima u planu i kreiranje portala za vijesti, informacije i inovacije iz IT svijeta za teritoriju Crne Gore.

Završio fakultet u Podgorici i vratio se u rodni grad

“Obzirom na moju veliku posvećenost računarima, kao i dotadašnji rad, nije bilo teško izabrati fakultet, moj izbor je bio Primijenjeno Računarstvo na elektrotehničkom fakultetu u Podgorici. Tokom studija sam nastavio usavršavanje u oblasti Web programiranja i Internet marketinga. Nakon završenih osnovnih studija, svoje znanje sam odlučio da unaprijedim na Logate akademiji, smjer web programiranje”, pojašnjava Sekulić.

Osim Osnovnih studija Primijenjenog računarstva na elektrotehničkom fakultetu i Logate akademije (smjer Web programiranje), završio je, kako navodi, više od 20 online kurseva iz oblasti internet i digitalnog marketinga, Web programiranja i SEO optimizacije.

Vratio se u rodno Bijelo Polje i odatle vodi svoj biznis.

Online preduzetništvo – šansa za mlade u Crnoj Gori

U nedostatku posla u državnim institucijama nakon završenih studija, koristio sam svoje znanje i kreativne sposobnosti, i na taj način ostvarivao prihode, kreirajući web prezentacije, baveći se grafičkim dizajnom, optimizacijom web prezentacija i internet marketingom, radeći kao Freelancer, kaže Nikola.

“Nižući projekte, usavršavao sam svoje znanje, i što je po meni najvažnije u online preduzetništvu, sticao nova poznanstva i kontakte. Kao što i sam naziv kaže, online poslovanje funkcioniše preko interneta, pa su vam za pokretanje online biznisa potrebni pristup internetu, računar, ideja za projekat i početna sredstva za ulaganje. Jedna od najvećih prednosti online poslovanja (preduzetništva) je fleksibilno radno vrijeme, potpuna kontrola i upravljanje vremenom, kao i pristup poslu sa bilo koje lokacije”, kaže Nikola, čije iskustvo može biti dragocjeno svim mladim ljudima koji imaju svoje biznis ideje ali i nedoumice i strah kako da počnu.

Izdvaja Linkedin kao jednu od najboljih online platformi i zajednica za povezivanje sa stručnim ljudima iz različitih oblasti, kao mrežu gdje možete predstaviti svoje radove, projekte, pronaći investitore i potencijalne klijente.

“Linkedin je, žargonski rečeno, must have za online preduzetnike”, poručio je, dodajući da je engleski jezik takođe obavezan da biste razvili poslovanje za strano tržište.

“U online poslovanju imate svakodnevnu komunikaciju sa klijentima i partnerima”, dodao je.

Upravljanje vremenom, odlična zarada, poslovanje sa bilo koje lokacije, ali i nedostatak posla u državnim organima su neki od ključnih razloga koji su me podstakli da razvijem online poslovanje i ostvarim uspjeh u toj oblasti i to na stranom tržištu, dodaje Sekulić.

IT industrija u Crnoj Gori

Crna Gora je sjajna zemlja, pogodna za razvijanje i pokretanje kompanija u IT industriji, ali nažalost njen potencijal u toj oblasti nije prepoznat i na tom polju stagniramo godinama. U zemljama regiona, IT industrija predstavlja jednu od ključnih industrija za ulaganja i investicije, smatra on.

“Izvoz IT usluga u regionu raste, a zemlje ostvaruju značajne prihode i novac reinvestiraju u obuku novih kadrova i otvaranje novih kompanija i IT centara. U Srbiji je u 2018-oj godini izvoz IT usluga prešao cifru od milijardu eura, pa je izvoz usluga u pomenutoj industriji bio veći nego u bilo kojoj drugoj grani industrije uključujući i robe i usluge”, kaže Nikola.

Potrebno je, prema njegovim riječima unaprijediti obrazovni sistem, i već u osnovnoj školi osnovati predmete u oblasti informacionih tehnologija “i tako na vrijeme projektovati mlade stručnjake, koji bi u nastavku srednjoškolskog I fakultetskog obrazovanja samo unapređivali svoje znanje, I tako postali odlični IT stručnjaci, čiji bi se proizvodi izvozili, a Crna Gora bi prihodovala”.

Koliko je značajan IT sektor, dokazala nam je i situacija sa koronavirusom, kada se bukvalno preko noći, sa standardnog načina rada, prešlo na inovativna IT rješenja i online rad.

“Nadam se da će nova Vlada prepoznati IT potencijal u Crnoj Gori, da će shvatiti značaj IT sektora, i usmjeriti investicije i ulaganja u ovu oblast”, zaključio je Nikola.

Hobiji

Kao i drugi uspješni preduzetnici, i Nikola ima svoje hobije i dnevne rutine.

“Slobodno vrijeme koristim za šetnju, trening, boravak u prirodi, čitanje knjiga…Ljubitelj sam sportske kladionice, pa je ‘praćenje Engleza’ subotom u 4 sa prijateljima neizostavni dio subotnjeg popodneva”, naveo je.