Doveli svoje ljude: Slovenci smijenili kompletnu upravu Komercijalne banke

Podijeli

U završnoj fazi je proces preuzimanja Komercijalne banke Beograd, koju je kupila NLB banka.

Slovenački investitori su, kako piše bosanski Capital.ba, donijeli odluku da se zahvale dosadašnjem rukovodstvu i razriješe kompletan upravni odbor banke te na njihova mjesta postave svoje ljude.

Na vanrednoj sjednici skupštine akcionara koja je održana 11. decembra dužnosti je razriješena Marija Sokić, predsjednik Upravnog odbora banke te Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Knežević i Zoran Jović koji su bili članovi Upravnog odbora.

Novi predsjednik Uprave je Arčibald Kremser, a uz njega u upravi banke će biti Blaž Brodnjak, Uršula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerič, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Đuričin.

Međutim, treba napomenuti da će donesene odluke stupiti na snagu tek kada proces preuzimanja bude u potpunosti završen. Prethodno Narodna banka Srbije mora dati saglasnost na preuzimanje, a u potpunosti mora biti isplaćena i kupoprodajna cijena.

Komercijalna banka prodata je NLB banci za 387 miliona evra, a očekuje se da će novac biti isplaćen do kraja godine. Iz NLB-a je ranije potvrđeno kako će zadržati brend Komercijalne banke.

Inače, nakon smijena u Beogradu, izvjesno je da će Slovenci uskoro da se pozabave i upravom banke u Banjaluci.

Skupština akcionara banjalučke Komercijalne banka je u februaru donijela odluku o isplati bonusa članovima uprave iz neraspoređene dobiti od ukupno 432.333 KM za period od 2016. do 2018. godine.