Nakon Slovenije, i Srbija zadržala kreditni rejting

Podijeli

Rejting agencija Standard & Poor+’s je u najnovijem izvještaju potvrdila ocjenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopšteno je iz Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

Prethodno je ista agencija zadržala kreditni rejting i Slovenije, na AA- uz stabilne izglede.

Dosljednost u sprovođenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, pa tako Srbija i dalje ostaje u grupi rijetkih zemalja kojima u 2020. godini kreditni rejting nije smanjen, saopšteno je iz državnih institucija.

Agencija navodi da su zahvaljujući uspješno sprovedenim strukturnim reformama i mjerama fiskalne discipline i konsolidacije stvorene dobre osnove za održiv privredni rast i da je Srbija ušla u ovu krizu spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, prenosi Tanjug.

Ističe se da je smanjenjem javnog duga u prethodnom periodu stvoreno dovoljno fiskalnog prostora da u uslovima krize može da podrži dodatno zaduživanje za paket mjera podrške privredi i oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije, što je ujedno usporilo ekonomski pad srpske privrede.

Takođe, uspješne mere monetarne politike sprovedene u prethodnim godinama, rezultirale su stabilnom i niskom inflacijom, koja je na nivou od ispod dva odsto.