bitcoin, crypto

Prvi put iznad 20.000 dolara: Bitcoin dostigao istorijski rekord

Podijeli

Bitcoin je u srijedu prvi put u istoriji probio nivo vrijednosti od 20.000 američkih dolara, budući da su kripto-entuzijasti ukazali na povećanu potražnju institucionalnih investitora za ovom “usijanom digitalnom valutom”.

Najvrjednija svjetska virtuelna valuta trgovala se oko 20.600 američkih dolara, što je rast od 5,6% na dnevnom nivou. Prema tržišnim podacima Coin Metrics-a, bitcoin je povećao godišnji dobitak na više od 180%.

Bitcoin je ove godine uspješan. Analitičari kažu da je to podstaknuto od velikih ulagača poput Paula Tudora Jonesa i Stanleyja Druckenmillera, koji vlastitu imovinu premještaju u kriptovalutu, dok su tehnološke kompanije poput Squarea i MicroStrategyja koristile vlastite bilanse za kupovinu bitcoina.

“Ovo je domino efekt dok menadžeri imovine premještaju svoje portfelje u bitcoin”, rekao je za CNBC Charles Hayter, izvršni direktor provajdera podataka o kripto-tržištu CryptoCompare.

Najnoviji rekord bitcoina podsjetio je mnoge pratioce tržišta na njegov čudovišni skok na skoro 20.000 američkih dolara u 2017. Nakon toga uslijedio je nagli pad sljedeće godine kada je pao na blizu 3.000 američkih dolara.

Kripto-evanđelisti tvrde da je skok u ovoj godini različite prirode, jer ga pokreće institucionalna kupovina, a ne špekulacije.

Glavne kompanije s Wall Streeta, poput S&P Global i Cboe Global Markets, napravile su veliki pomak u uslugama podataka kripto-tržišta. S&P Dow Jones Indices nedavno je najavio planove za lansiranje kripto-indeksa 2021. godine.

U utorak je britanski menadžer imovine Ruffer obavijestio klijente o “novoj dodjeli” bitcoinima, otkrivajući da je oko 2,5% portfelja uloženo u tu kripto-valutu.

“Ovo vidimo kao malu, ali snažnu polisu osiguranja protiv kontinuirane devalvacije glavnih svjetskih valuta”, saopštio je Ruffer.

“Bitcoin diversifikuje (mnogo veća) ulaganja kompanije sa zlata i obveznica, koje su povezane s inflacijom, te djeluje kao zaštita od nekih monetarnih i tržišnih rizika koje vidimo”, dodao je.

Ruffer je do kraja novembra upravljao imovinom s oko 20,3 milijarde funti (27,4 milijarde dolara).

Investitor.me