Eurostat: Standard u Crnoj Gori skočio na 60% prosjeka EU

Podijeli

Statistički zavod Evropske unije, Eurostat, objavio je najnovije podatke o blagostanju u zemljama Evrope (uključujući Evropsku uniju ali i zemlje van nje).

Podaci su bazirani na stepenu stvarne individualne potrošnje i BDP-u po glavi stanovnika a sve u odnosu na prosjek Evropske unije.

Prema tim podacima, Crna Gora je u kategoriji individualne potrošnje domaćinstava koja se uzima kao mjera materijalnog blagostanja domaćinstva dostigla 60% prosjeka Evropske unije, što je najbolji rezultat u regionu.

Kada je u pitanju BDP po stanovniku, tu je Crna Gora na tačno pola evropskog prosjeka.

Najviše troše u Luksemburgu

Potrošnja domaćinstava je najveća u Luksemburgu, 35 odsto iznad EU prosjeka, zatim u Njemačkoj, 22 posto iznad prosjeka.

Slijede Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Francuska i Švedska koje imaju od 9 do 18 posto veću potrošnju u odnosu na prosjek.

U Hrvatskoj je između 25 i 35 posto procenata niža a najgore stanje je u Bugarskoj koja ujedno ima i najmanju potrošnju u Evropi, čak 42 posto manje od EU prosjeka.

Što se tiče BDP-a, koji predstavlja mjeru ekonomske aktivnosti, on je takođe najniži u Bugarskoj – 53 posto evropskog prosjeka a najveći u Luksemburu – 260 posto evropskog prosjeka, prenosi Biznis info.