Kako Google, Microsoft i drugi planiraju da rade nakon pandemije

Podijeli

Nove norme u načinu rada nakon pandemije biće oslonjene na fleksibilnost radne snage. Međutim, kako javlja CNN, kompanije zauzimaju različite pristupe načinu rada, pa neke obavezuju svoje zaposlene na rad na daljinu, dok se drugi opredjeljuju za hibridni pristup u kojem zaposleni dio vremena provode u kancelariji, a ostatak rade od kuće.

Evo pogleda kako će izgledati rad nakon pandemije u nekim velikim kompanijama:

Google

Googleovi zaposleni vratiće se u kancelarije tek u septembru naredne godine i možda ih neće biti tamo sve vrijeme od ponedjeljka do petka.

Tehnički div testiraće model fleksibilne radne sedmice, prema kojem bi zaposleni u kancelarije dolazili tri dana sedmično. Kompanija takođe mijenja uslove rada u samim kancelarijama, kako bi obezbijedili adekvatne prostore za sastanke timova.

Reddit

Kompanija sa sjedištem u San Francisku najavila je da će omogućiti većini svojih zaposlenih da rade gdje god žele, bilo u kancelariji, na daljinu ili malo od oboje. Kompanija je takođe saopštila da, ako se zaposleni odluče preseliti, njihova plata neće biti smanjena.

Microsoft

U oktobru je Microsoft objavio da rad od kuće manje od polovine radnog vremena smatra “standardom” za većinu radnih mjesta, zajedno s fleksibilnošću rasporeda.

“Kako vrijeme ide, cilj nam je ponuditi što veću fleksibilnost za podršku pojedinačnim stilovima rada, istovremeno uravnotežujući poslovne potrebe i osiguravajući da živimo na svoj način”, stoji u blogu.

Twitter

Neki zaposleni Twittera koji rad od kuće žele da učini stalnim, moći će to učiniti, potvrdila je kompanija ranije ove godine.

Dropbox

U oktobru je Dropbox rekao da postaje “prvo virtuelni”. To znači da će gotovo 3.000 zaposlenih većinu vremena raditi na daljinu i ići će u kancelariju samo kad su potrebni saradnički i team building poslovi.

Kompanija takođe preuređuje svoje kancelarije kako bi olakšala ovu smjenu, uključujući uklanjanje pojedinačnih stolova.

Coinbase

Berza kriptovaluta takođe je najavila da će prihvatiti rad na daljinu te da će to biti standard.

Suosnivač i izvršni direktor Brian Armstrong rekao je zaposlenima u maju da to znači da većina njih koji radije rade na daljinu to može nastaviti i dalje. A i oni koji sada rade u kancelariji, mogu promijeniti način kada god to požele.

“Za mnoge zaposlene to će vjerovatno biti kombinacija oba modela. Ali za sve nas, biti udaljeni prvo zahtijeva promjenu načina razmišljanja i promjenu ponašanja. To se odnosi na sve nas, bez obzira jesmo li u kancelariji, jedan dan u sedmicu, pet ili nijedan”, kazao je.

Unilever

Unilever testira četvorodnevnu radnu sedmicu uz punu platu za svoje radnike na Novom Zelandu.

CNN/Investitor.me